COMUNICAT DE PRESA

COMUNICAT DE PRESA

Deputatul PSRO Giurgiu, Liliana Ciobanu, dezvăluie tarifele exorbitante practicate de firmele care întocmesc documentaţiile pentru avizele ISU

Deputatul PSRO de Giurgiu, Liliana Ciobanu, s-a adresat ministrului Afacerilor Interne, Petre Tobă, cerându-i lămuriri cu privire la tarifele excesive ale firmele care întocmesc documentaţiile pentru noile avize ISU.
„Vă supun atenţiei problemele care mi-au fost semnalate de către mai mulţi agenţi economici din judeţul Giurgiu, şi nu numai, referitoare la dificultăţile întâmpinate în a respecta noile norme de protecţie împotriva incendiilor. După tragedia din cubul bucureştean Colectiv, Guvernul a emis Hotărârea nr. 915/2015 privind stabilirea criteriilor pentru oprirea funcţionării ori utilizării construcţiilor sau amenajărilor determinate de încălcarea gravă a cerinţei de securitate la incendiu în ceea ce priveşte periclitarea vieţii ocupanţilor şi forţelor de intervenţie, neasigurarea stabilităţii elementelor portante, respectiv a limitării propagării focului şi fumului în interiorul edificiului şi la vecinătăţi, publicată în Monitorul Oficial al României, Partea I, din 4 noiembrie a.c.”, a subliniat deputatul giurgiuvean în interpelarea sa parlamentară. 
Liliana Ciobanu i-a transmis ministrului Internelor că, după apariţia acestui act normativ, foarte mulţi patroni de cluburi, restaurante şi alte unităţi comerciale şi-au exprimat nemulţumirea cu privire la sumele extrem de mari necesare întocmirii documentaţiilor, precum şi perioada foarte lungă în care se obţin avizele de la ISU. 
„Cea mai mare nemulţumire a proprietarilor acestor societăţi este referitoare la tarifele practicate de firmele care întocmesc documentaţiile care stau la baza autorizaţiilor finale emise de ISU. Potrivit patronilor, nu numai că s-au înmulţit considerabil actele şi condiţiile în vederea întocmirii dosarelor de autorizare, ci, mai grav, de acestea se ocupă doar anumite firme agreate de Inspectoratul General pentru Situaţii de Urgenţă, contra unor sume de câteva mii de euro. Practic, societăţile publice sau private care doresc să obţină avizul pompierilor trebuie să dispună de sume considerabile, şi, în plus, să aştepte luni sau chiar ani pentru a intra în legalitate. Astfel, tarifele firmelor care se ocupă de documente ajung, în funcţie de dimensiunea clădirilor, să coste chiar şi 15.000 de euro, pentru o clădire de 10.000 mp, doar documentaţia, 5.000 euro pentru o şcoală, şi 3-4.000 de euro pentru un local de mici dimensiuni”, a arătat parlamentarul PSRO în documentul înaintat conducerii MAI. 
În finalul interpelării, Liliana Ciobanu l-a întrebat pe ministrul Petre Tobă următoarele: „1. Consideraţi că desemnarea unor anumite firme intermediare care să se ocupe de documentaţiile pentru avizele ISU este una corectă şi în ce bază legală au fost acestea alese?; 2. Despre ce societăţi este vorba şi care sunt tarifele practicate?; 3. În ce mod aveţi în vedere sprijinirea agenţilor economici corecţi, care vor să respecte noile reglementări, dar nu pot plăti sumele exorbitante cerute de firmele agreate de IGSU?”.
„Am formulat această interpelare deoarece nu este corect ceea ce se întâmplă! Aceste documente realizate de firmele agreate de IGSU sunt premergătoare acordării avizului propriu-zis, iar abia apoi se emite acesta, cu alte costuri pentru conformarea clădirii. Mai mult, reprezentanţii ISU pot cere ulterior efectuarea unor modificări ale construcţiilor, iar intrarea în legalitate poate dura chiar doi ani de zile, timp în care oamenii cheltuiască alţi bani, care i-ar putea folosi pentru dezvoltarea investiţiilor existente, spre exemplu. În aceste condiţii, după apariţia noilor norme sute de localuri private au fost închise, iar 60 la sută din spitalele ţării nu sunt avizate de către ISU. Având în vedere faptul că multe dintre societăţile care solicită avizele respective sunt la limita supravieţuirii, patronii se plâng că după întocmirea întregii documentaţii şi plata sumelor necesare se vor vedea în imposibilitatea de a-şi continua activitatea şi a plăti salariile oamenilor”, a concluzionat deputatul Liliana Ciobanu.

Biroul de Presă al deputatului PSRO Giurgiu Liliana Ciobanu, 22 decembrie 2015

 

Cronica Giurgiuveana

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *