VESTE de ULTIMA ORA! Rusia NU VA MAI LIVRA gaze Romaniei

VESTE de ULTIMA ORA! Rusia NU VA MAI LIVRA gaze Romaniei

România nu va mai importa gaze din Rusia, dar motivul pentru care nu mai avem nevoie de metanul de la Răsărit nu este creşterea producţiei în ţara noastră, ci prăbuşirea industriei. Autoritățile vorbesc și despre faptul că preţurile pentru consumatori vor scădea cu 10%, de anul viitor, de la 1 iulie.

Anul acesta importul de gaze din Rusia a fost de doar 3% din consumul total. Iar peste câteva luni este posibil ca nici gazul produs în ţară să nu avem unde să-l folosim. „Ne aşteptăm ca anul viitor să avem un excedent de gaze pe piaţa internă. Sigur nu vom mai depinde de gazele de import”, a declarat Nicolae Havrileţ, preşedintele Autorităţii de Reglementare în Energie, pentru Digi24, cu precizarea că “anul viitor dacă vorbim strict de preţul gazelor, acesta va scădea cu 10% la consumatorul final”.

Scăderea importului de gaze din Rusia nu este neapărat o veste bună. Asta arată în primul rând reducerea activităţii industriale şi închiderea multor fabrici. În urmă cu zece ani România consuma 18 mld metri cubi de gaze, iar importurile din Rusia reprezentau 25%. În prezent consumă 11 mld şi, automat, de importuri nu mai avem nevoie.

Închiderea combinatelor chimice ale omului de afaceri Ioan Niculae, care asigurau 20% din totalul consumului de gaze din România, a dus la excedentul de metan de pe piaţă. Pierzând o bună parte din exporturi, ruşii de la Gazprom marchează şi ei premiere: ies cu gazele la licitaţie şi le scad preţul până la 230 de dolari, faţă de peste 500 de dolari cu cât vindeau gazele în 2011.

 

Cronica Giurgiuveana

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *