Sefa misiunii Fondului Monetar International in Grecia va fi romanca Delia Velculescu, care este familiarizata cu caracteristicile economiei elene.

 

Fondul Monetar International (FMI) a decis sa o numeasca pe romanca Delia Velculescu in postul de sef al misiunii FMI in Grecia, inlocuindu-l pe Rishi Goyal, a declarat marti seara, pentru AFP, un purtator de cuvant al FMI citat de Agerpres. ‘Dupa doi ani in functia de sef al misiunii FMI in Grecia, Rishi Goyal va primi alte responsabilitati in cursul acestei saptamani’, precizeaza purtatorul de cuvant al FMI. Delia Velculescu este o economista care ‘a lucrat cu echipa greaca in ultimii ani’, mai precizeaza FMI.

In 2009, Delia Velculescu a fost coautorul unei analize a FMI dedicata economiei Greciei, iar in 2013-2014 a fost reprezentantul FMI in echipa de creditori internationali care a negociat pachetul de asistenta financiara acordat Ciprului.

Conform publicatiei elene ‘Kathimerini’, fostul sef al misiunii Fondului Monetar International in Grecia, Rishi Goyal, este acuzat de comportament rigid si intransigent in timpul negocierilor cu precedentul Guvern de la Atena. Saptamana trecuta, Grecia a obtinut un credit punte de 7,16 miliarde de euro de la Mecanismului European de Stabilitate Financiara (EFSM), bani suficienti pentru a asigura finantarea Greciei pana la finalizarea negocierilor cu creditorii internationali pentru un nou program de ajutor, al treilea program de acest fel dupa 2010. Negocierile, a carui valoare este estimata la 86 de miliarde de euro, ar urma sa dureze mai multe saptamani.

La cel de-al treilea plan de asistenta pe trei ani acordat Greciei, Mecanismul European de Stabilitate (MES) va contribui cu o suma cuprinsa intre 40 si 50 de miliarde de euro. Fondul Monetar International are in prezent la dispozitie pentru Grecia 16 miliarde de euro dintr-un program care va expira in luna martie 2016.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *