SFANTA PARASCHEVA: Traditii si obiceiuri pentru 14 octombrie. Ce este INTERZIS sa faci in aceasta zi

SFANTA PARASCHEVA: Traditii si obiceiuri pentru 14 octombrie. Ce este INTERZIS sa faci in aceasta zi

Sfânta Parascheva este sărbătorită de creştinii ortodocşi români pe data de 14 octombrie, fiind considerată sfânta ocrotitoare a celor aflaţi în necaz. În fiecare an, mii de credincioşi parcurg drumul spre racla Sfintei Parascheva pentru a se ruga la moaştele acesteia.

  Sfânta Parascheva, considerată ocrotitoarea Moldovei, a realizat numeroase vindecări şi alte minuni pentru cei care îşi deschid sufletul în faţa moaştelor şi se roagă cu sinceritate si credinţă.

Pentru a beneficia de ocrotirea cuvioasei, există o serie de tradiţii ce trebuie respectate.

De Sfânta Parascheva nu se lucrează, nici la serviciu şi nici în casă pentru a te feri de pericolul bolilor de ochi şi durerilor de cap. În popor se spune că ortodoxul care nu poate să ajungă la Iaşi pentru a se închina sfintele moaşte, să meargă de ziua praznicului la biserică şi să se roage cu credinţă deoarece Sfânta Parascheva îl vede şi îl aude, ajutându-l să îşi îndeplinească dorinţele.

Dacă se roagă, e bine să şi postească, pentru că rugăciunea şi postul ajută mai repede sufletul şi trupul.

În data de 14 octombrie, se fac pomeni pentru cei trecuţi în nefiinţă şi care nu şi-au găsit liniştea, au murit fără lumânare sau au fost îngropaţi fără preot. În această zi se împart lipii, vin şi must.

Din bătrâni se spune că cei care spală sau cos de Sfânta Parascheva se aleg cu negi la mâini. Mai mult, în această zi nu se mănâncă nuci, castraveţi sau poame în formă de cruce. Pe vremuri, la sat, nici măcar focul nu se făcea în această zi.

Se spune că vremea din 14 octombrie, de Sfânta Parascheva, va prezice cât de frumos sau de urât va fi în restul zilelor de sărbătoare din respectivul an.

În ziua de Sfânta Parasceva, sătenii întorc carul cu proțapul în fundul ogrăzii, căci se pregătesc de iarna;

În această zi se împlinea sorocul văcarilor, ciobanilor, pândarilor și se dă drumul țarinii și luncii, vitele umblând peste tot. Se organizează turmele pentru iernatul transhumant, începe coborârea oilor în zonele de iernat, se angajează ciobani pentru noul sezon pastoral, se slobod berbecii la turmele de oi, pentru prasilă, și se organizează iarmaroace de toamna unde se valorifică produsele turmelor de oi.

Ciobanii, în dimineața zilei de Sfânta Parascheva, caută să vadă cum s-au culcat oile: dacă stau grămadă, iarna va fi grea; dacă stau împraștiate, va fi ușoară.

Cronica Giurgiuveana

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *