„Salon de toamna al cartii” la biblioteca judeteana I.A.BASARABESCU din Giurgiu

„Salon de toamna al cartii” la biblioteca judeteana I.A.BASARABESCU din Giurgiu

Printre norii plumburii ce stau deasupra Giurgiului de mult prea mulți ani, din când în când mai răzbate câte o rază de mulțumire sufletească datorată unei picături de cultură ce cu greu reușește să străbată norii cenuși ai nepăsării, ai indolenței, ai urâtului care ne încojoară, a răutății ce a pus stăpânire până și pe flori, pe zâmbetul copiilor și pe mirosul pâinii calde făcute în cuptorul de la țară.

Pentru această picătură de cultură care reușește performanța să ne aducă aminte că suntem oameni, iar omenia este caracterizată de bunătate și frumos, eu personal și ca mine cred că toți giurgiuvenii îi suntem datori cu cel puțin un mulțumesc frumos spus din suflet profesorului Dan Mucenic, directorul bibliotecii județene I.A.Basarabescu care cu eforturi, rugăminți și ploconeli reușește să scoată la lumina lumânării lui Diogene comori culturale inestimabile, comori care datorită acestui om  pot sta și la îndemâna celor săraci de bani, dar bogați sufletește și intelectual, care după umila mea părere este cea mai de preț bogăție pe care și-o poate dori un om.

Miercuri 23 septembrie la biblioteca județeană din Giurgiu a avut loc o conferință de presă ținută de profesorul de limba și literatura română, directorul bibliotecii județene Giurgiu Dan Mucenic, ocazie cu care a spus :

„  Vineri 25 septembrie, la ora 12:00, la sediul bibliotecii județene va avea loc Salonul de Toamnă al Cărții, prilej cu care vom lansa mai multe volume, unele dintre ele aparținând unui clasic al literaturii române, din fericire giurgiuvean este vorba de Nicolae Crevedia. Un volum care adună primele două cărți ale acestui important și pe nedrept uitat autor, volumul său de epigrame, unde este unul dintre maeștrii genului de la Cincinat Pavelescu încoace, probabil cel mai strălucit reprezentant al genului și alături de acest volum de epigrame apărut în 1930, volumul său de debut, volumul care i-a urmat de schițe umoristice Bacalaureatul lui Puiu este o raritate bibliografică la fel ca și epigrame. Cei care vor intra în posesia acestui volum pot spune că au pus mâna pe o carte rară care se găsește cu greutate în rafturile bibliotecilor din țară.

Tot în cadrul Bibliotecii Giurgiuvene vom scoate pentru prima dată în două volume un roman Parfumul florilor de crin aparținând lui Tudor Rădan. O carte pe care am citit-o cu mare curiozitate și după lectura căreia am avut satisfacții importante ca lector, de ce spun asta, pentru că Tudor Rădan știe să construiască un roman într-o formulă clasică, construiește personaje puternice, construiește conflicte interesante. Se trage din școala de prozatori moraliști ai lui Slavici, dar este un scriitor important care merită să fie citit cu satisfacții considerabile.

Tot cu ocazia acestui salon vom lansa un număr triplu, de o sută de pagini al revistei Jurnal de literatură, un număr extrem de consisitent în care sunt multe lucruri de citit, foarte multe dintre ele aproape inedite, cu scrieri ale scriitorilor giurgiuveni mai vechi și mai noi.

Vom avea și doi oaspeți la salon, oaspeți în sensul că au tipărit sub altă egidă decât cea a Bibliotecii giurgiuvene, deși amândoi sunt foarte apropiați de instituția noastră e vorba de giurgiuveanul Ionel Muscalu care lansează un volum de poezie pe care l-am citit cu mare interes și cu oarecare surprindere față de tonul mai nou pe care îl are poezia sa, se numește Poeme din luna îngerului risipitor, volum prefațat de Alex Ștefănescu, unul dintre cei mai importanți critici români în viață, o critică pertinentă, extrem de laudativă, deși Alex Ștefănescu nu se prea înghesuie la a lăuda poeții de astăzi.

În fine, ultimul volum aparținând prozatorului deja clasic în viață Dan Claudiu Tănăsescu Prin fumul petardelor, o carte foarte interesantă, o carte mai curând veselă, o carte de pamflete fotbalistice în tonul lui obișnuit, nefiind la prima  apariție de acest gen.

Cred că este o ofertă generoasă, mai ales în condițiile în care acest salon din 25 septembrie prefațează o altă acțiune importantă a bibliotecii noastre care se va petrece sâmbătă 3 octombrie, atunci când îi vom avea ca invitați pe redactorii Casei de pariuri literare din București care vor prezenta aici la Giurgiu două cărți aparținând unor scriitori giurgiuveni. Este vorba de romanul Oameni de treabă al profesorului Mugur Burcescu și de un volum de reportaje al Lilianei Nicolae reporter format, lansat aici la Giurgiu. Va fi o acțiune foarte interesantă pentru că va fi una participativă, aici fiind invitați să ia parte un număr mare de elevi de liceu care vor comenta cele două cărți.

Cred că este un început de toamnă bun, cred că lunile care urmează se anunță la fel de pline în evenimente …”                                                                   

I.C. MANDU

 

Cronica Giurgiuveana

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *