RISE Project: Codrin Stefanescu se pregateste sa incaseze 4 milioane de euro de la statul-stat

RISE Project: Codrin Stefanescu se pregateste sa incaseze 4 milioane de euro de la statul-stat

În timp ce se războiește, de fațadă, cu mirajul „Statului Paralel, secretarul general interimar al PSD este pe punctul de a face o afacere cu o rată a profitului de 2.200 la sută, dezvăluie RISE Project.

Liderul PSD va vinde Primăriei Capitalei cu 156 euro/mp un teren pe care l-a cumpărat cu 6,7 euro/mp și care n-ar fi trebuit niciodată să ajungă în circuitul civil al tranzacțiilor imobiliare. Afacerea lui Ștefănescu – făcută, cap-coadă, cu bunurile statului, în detrimentul statului – îl va recompensa cu o rată a profitului de 2.200 la sută, scriu jurnaliştii de la RISE Project.

Aceştia mai observă că deşi titlul de proprietate a fost anulat încă de acum opt ani, niciun metru pătrat din cele 107,9 hectare retrocedate ilegal nu s-a întors până astăzi în proprietatea statului!

Codrin Ștefănescu (50 de ani) se pregătește să ia de la contribuabilii români 4 milioane de euro pentru un teren scos, în mod ilegal, din proprietatea comună a acelorași contribuabili români. FOTO: Inquam Photos/George Călin.

În timp ce se războiește, de fațadă, cu mirajul „Statului Paralel”, Codrin Ștefănescu se pregătește să încaseze 4 milioane de euro de la statul-stat.

Liderul PSD va vinde Primăriei Capitalei cu 156 euro/mp un teren pe care l-a cumpărat cu 6,7 euro/mp și care n-ar fi trebuit niciodată să ajungă în circuitul civil al tranzacțiilor imobiliare.

Afacerea lui Ștefănescu – făcută, cap-coadă, cu bunurile statului, în detrimentul statului – îl va recompensa cu o rată a profitului de 2.200 la sută.

Mai jos, datele și documentele care descriu tunul financiar care urmează să îl îmbogățească pe secretarul general interimar al partidului de guvernământ.

 

În noiembrie 2013, urmând o inițiativă a primarului Sorin Oprescu, Consiliul General al Municipiului București (CGMB) a hotărât exproprierea unei salbe de terenuri, astfel încât să facă posibilă extinderea Bulevardului Timișoara până la întâlnirea cu șoseaua de centură a orașului.

Printre loturile de pământ pe care hotărârea CGMB le-a nominalizat pentru această expropriere se găsește și unul pe care Codrin Ștefănescu îl deține în coproprietate cu o fostă colaboratoare a magnatului imobiliar Dragoș Dobrescu (48 de ani). 

Terenul lui Ștefănescu și al fostei colaboratoare a lui Dobrescu – în suprafață de 3,18 hectare – reprezintă cea mai mare parcelă dintre cele aproape nouăzeci, pe care CGMB și-a propus să le cumpere de la particulari pentru a putea construi prelungirea Bulevardului Timișoara.

Terenul acestora este atât de mare în raport cu celelalte supuse exproprierii încât din banii alocați de CGMB pentru întreaga operațiune aproape o treime va fi folosită pentru a achiziționa lotul de pământ al celor doi.

Astfel, din cele 68 de milioane de lei puse la bătaie pentru acest scop, 22 de milioane le vor reveni lui Ștefănescu și fostei colaboratoare a lui Dobrescu.

22 de milioane de lei, adică aproximativ 5 milioane de euro (156 de euro/mp).

Cum cei doi dețin respectivul teren în raportul de 80%-20%, lui Ștefănescu îi vor reveni 4 milioane, iar asociatei lui, 1 milion.

Extras din anexa hotărârii CGMB prin care a fost decisă exproprierea terenurilor care stau în calea extinderii Bulevardului Timișoara. În acest tabel, este prezentată parcela care va fi cumpărată de la Codrin Ștefănescu & Corina-Mihaela Mihai: 3,18 hectare situate la adresa Prelungirea Ghencea nr. 402-412.

În total, Codrin Ștefănescu și Corina-Mihaela Mihai sunt proprietarii a 12,7 hectare, nu doar a 3,18 hectare, la adresa Prelungirea Ghencea nr. 402-412. Terenul e deținut în indiviziune: 80 la sută, adică 10,2 hectare sunt ale PSD-istului, iar 20 la sută, adică 2,5 hectare, ale asociatei sale. FOTO: Cartea funciară a terenului.

Pământul pe care CGMB se pregătește să îl cumpere în cadrul acestui proiect, la prețul de 156 euro/mp, se găsește la periferia-periferiilor Bucureștiului: lângă centrala electrotermică Vest, pe un câmp părăsit, bântuit de câini, acoperit de bălării și gunoaie.

Decorul de la marginea aceasta a Capitalei e, de altfel, un uriaș loc viran, încadrat de Cimitirul Ghencea II, de calea ferată București-Giurgiu și de agregatele industriale ale centralei electrotermice.

Cel mai mare preț identificat de RISE într-o tranzacție de pe piața liberă, făcută cu pământurile din această zonă în ultimii cincisprezece ani, este de 70 de euro/mp: deci, de două ori mai mic decât cel oferit de Primăria Capitalei!

Tranzacția găsită de RISE a fost semnată în momentul de vârf al precedentei bule imobiliare: decembrie 2007.

Primarul general, Gabriela Firea, nu a răspuns la mesajele RISE, prin care am întrebat-o în ce fază se găsește acțiunea de expropriere a celor 90 de terenuri, care stau în calea extinderii Bulevardului Timișoara.

Însă datele din cartea funciară a lotului deținut de Ștefănescu și de fosta colaboratoare a lui Dobrescu arată că exproprierea – cel puțin a celor 3,18 hectare – nu a fost încă făcută.

Terenul de 12,7 hectare pe care Codrin Ștefănescu și fosta colaboratoare a lui Dragoș Dobrescu îl au, în total, în această extremitate a Bucureștiului a aparținut statului român până în februarie 2004.

În luna aceea, a fost retrocedat, în bloc, împreună cu altele, în suprafață cumulată de 107,9 hectare, la cererea companiei Institutul Pasteur SA, care a susținut că toate aceste pământuri făceau parte din patrimoniul ei istoric.

Institutul Pasteur SA, adică un fost centru de producție și de cercetare în domeniul tratamentelor veterinare, preluat de la stat în 2000 de afaceristul Sorin Stănescu (59 de ani) – cel care îl deține și astăzi. Multimilionar low-profile, cu legături transpartinice, acesta a ieșit din penumbra în care obișnuiește să trăiască abia anul trecut, când a fost naș la nunta faraonică a fiului lui Liviu Dragnea – sărbătorită în septembrie.

În ciuda mersului ei birocratic lin, retrocedarea imensă, a celor 107,9 hectare de care Institutul Pasteur SA a beneficiat în februarie 2004, a fost ilegală!

Judecând asupra unei acțiuni intentate de Primăria Chiajna, două instanțe au stabilit că Institutul Pasteur SA nu avea dreptul să solicite această reconstituire imobiliară gigantică și au anulat titlul de proprietate al celor 107,9 hectare. Sentința – dată, în faza de fond, de Judecătoria Sector 6 (în 2010), apoi, întărită de Tribunalul București (în 2011) – este definitivă.

Titlul de proprietate emis de Prefectura Ilfov, în februarie 2004, în favoarea SC Institutul Pasteur SA, pentru cele 107,9 hectare, și anulat, definitiv, de Tribunalul București în 2011.

Chiar dacă titlul de proprietate a fost anulat încă de acum opt ani, niciun metru pătrat din cele 107,9 hectare retrocedate ilegal nu s-a întors până astăzi în proprietatea statului!

Mărunțit și împrăștiat, de-a lungul anilor, prin contracte succesive de vânzare-cumpărare, încheiate între Institutul Pasteur SA și tot felul de terți, pământul are, astăzi, o constelație întreagă de proprietari particulari.

De altfel, patronul Institutul Pasteur SA a început operațiunea de fragmentare și înstrăinare a terenului încă din 2004, imediat după ce a primit pe mână cele 107,9 hectare.

Cuvântul cheie este înstrăinare, pentru că pe multe dintre parcelele în care a spart lotul de 107,9 hectare doar le-a înstrăinat, nu le-a vândut. Le-a pasat, pur și simplu, unor angajați sau parteneri de afaceri, prin contracte încheiate la prețuri simbolice.

Prețuri atât de mici încât frizează ridicolul.  

Terenul lui Ștefănescu și al fostei colaboratoare a lui Dobrescu – pe care cei doi vor primi 156 euro/mp de la Primăria Capitalei – este unul dintre acestea: patronul Institutul Pasteur SA l-a „vândut” cu 0,09 euro/mp (sic!) către trei persoane, în septembrie 2004.

Cele trei persoane au fost: Luiza Tănase (concubina de la acea vreme a lui Codrin Ștefănescu), Alain-Florentin Mina (prieten vechi și partener de afaceri al lui Codrin Ștefănescu) și Corina-Mihaela Mihai (colaboratoare a lui Dragoș Dobrescu, la vremea respectivă).

Terenul a rămas la cei trei până astăzi, cu singura excepție că, între timp, Ștefănescu și-a înlocuit concubina în rolul de coproprietar. „Înlocuirea” s-a făcut printr-un contract de vânzare-cumpărare încheiat între el și partenera sa de viață, în 2009, la prețul de 6,67 de euro/mp!

(Un an mai târziu, potrivit presei tabloide, Ștefănescu s-a despărțit de iubita lui, cu care paginile ziarelor de scandal spun că are și un copil.)

O altă mică schimbare în tabloul „proprietarilor” din 2004 este că, între timp, Alain-Florentin Mina a ieșit din indiviziune față de ceilalți doi proprietari, cu cota sa parte din teren: 4,3 hectare.

RISE a obținut ambele contracte invocate mai sus. Și pe cel din septembrie 2004, prin care terenul de 17 hectare a plecat de la Institutul Pasteur SA la apropiații lui Ștefănescu (cu 0,09 euro/mp), și pe cel din 2009, prin care bucata deținută de concubina lui Ștefănescu a trecut la Ștefănescu însuși cu 6,67 euro/mp.

Sursa: DIGI24

Cronica Giurgiuveana

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *