Este pentru prima dată când am văzut  într-o conferinţă de presă că pot apărea diferende de opinie între membri marcanţi ai partidului fără patimă, fără discuţii în contradictoriu care într-un final să ducă la jigniri insurmontabile. O astfel de situaţie a avut loc în cadrul conferinţei de presă a filialei ALDE Giurgiu din 14 decembrie în care s-a dat dovadă de un liberalism autentic îngemănat cu experienţa politică a celor doi protagonişti.

Alexandru Vladu, fost viceprimar actualmente vicepreşedinte al organizaţiei municipale ALDE şi consilier local a dat frâu liber unui atac la baionetă împotriva primarului Nicolae Barbu pe care-l acuză că anul trecut a conceput un buget foarte mare, plin de “baloane”, care a sfârşit prin a exploda. Despre bugetul de anul acesta a spus că a fost realizat în proporţie de 64%  cu toate că primarul a promis un buget echilibrat, realizabil 100%.  Acesta fiind motivul, după părerea consilierului local, care a dus la neîndeplinirea proiectelor votate în consiliul local. Tot cu această ocazie  Alexandru Vladu îi adresează o întrebare primarului Nicolae Barbu ce tine mai mult de retorică: “ Care sunt sursele pe care le-a prins în buget şi nu s-au realizat ?“  Vorbind de spre bugetul de anul viitor a spus că nu a văzut sursele pe baza cărora s-a constituit bugetul, cum ar fi sumele ce urmează a fi încasate din taxe şi impozite, din amenzi, din TVA şi sursele atrase, precum şi banii ce vor veni de la guvern…

Surprizătoare poziţia consilierului local Alexandru Vladu, cu atât mai mult cu cât nu-mi amintesc să nu fi votat bugetul sau rectificările bugetare ulterioare. Nu ştiu de ce dar parcă-l auzeam vorbind pe actualul ministru al economiei, senatorul Bădălău, care are capabilitatea, chiar dacă este vinovat, într-o anumită stare de fapt să identifice alţi vinovaţi pentru faptele lui. Alexandru Vladu ştie că bugetul creionat la sfârşit de an pentru anul viitor are la bază nişte previziuni estimative pe baza cărora se întocmeşte proiectul de buget supus spre dezbatere, analiză şi aprobare consilierilor locali. Nu se pot estima cu  exactitate încasările de la taxe şi impozite când este  bine ştiut faptul că într-o proporţie de peste 60% din populaţia activă a oraşului nu are locuri de muncă. Referitor la veniturile din amenzi cred că Alexandru Vladu nu s-a referit la un plan de amenzi. Iar în ceea ce priveşte banii veniţi din bugetul de stat prin guvern, mai exact prin fondul de dezvoltare, chiar este imposibil de estimat, pentru că de asemenea se ştie că guvernanţii noştri promit multe, dar realitatea contrazice promisiunile lor.

Vasile Mustăţea, fost preşedinte al consiliului judeţean şi vicepreşedinte ALDE la nivel judeţean i-a tăiat puţin lui Alexandru Vladu din elenul acuzator la adresa primarului spunând un adevăr indubitabil :

Ceea ce se întâmplă în judeţul Giurgiu şi în municipiul Giurgiu, precum şi în alte localităţi din ţară este rezultatul unei repartizări arbitrare a sumelor de echilibrare care pleacă de la bugetul de stat către consiliile judeţene şi de la  consiliile judeţene către comune, oraşe şi oraşe reşedinţă de judeţ. Acum trebuie spus un lucru, fără să vreau să-i  iau apărarea domnului primar Barbu, dar la prima rectificare bugetară de anul acesta  municipiul Giurgiu după câte ştiu eu i s-au tăiat din sumele de bani alocaţi din bugetul de stat. … Este un lucru aberant să dai bani şi pe urmă să-i iei … “

I.C.MANDU

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *