PNL, avertisment pentru Guvernul Ciolos. Vulnerabilitatile bugetului

PNL, avertisment pentru Guvernul Ciolos. Vulnerabilitatile bugetului

Partidul Naţional Liberal va vota bugetul pe 2016, dar nu va face niciodată rabat de la mai multe principii, printre care sustenabilitate bugetară şi transparenţă, a declarat luni liderul grupului PNL de la Camera Deputaţilor, Eugen Nicolăescu.

‘PNL va vota acest buget, însă domnul prim-ministru, doamnele şi domnii miniştri trebuie să ştie că nu vom face niciodată rabat de la următoarele principii: sustenabilitate bugetară, predictibilitate, transparenţă şi măsuri luate pentru stimularea unei creşteri economice de calitate şi nu doar stimulată de factori conjuncturali. Chiar dacă vă susţinem în Parlament, vă promitem încă o dată că vom fi cei mai obiectivi critici ai politicii Guvernului Cioloş’, a spus Nicolăescu, la dezbaterile generale pe buget.

El a adăugat că dezbaterea de luni din plenul Parlamentului este pe un proiect de lege ‘elaborat pe un compromis major, pe care este nevoit să-l întreprindă acest Guvern din cauza faptului că a fost obligat să construiască bugetul de la condiţii impuse’.

Vulnerabilitățile bugetului

‘O primă mare vulnerabilitate a acestui buget este chiar sustenabilitatea, cu venituri supraevaluate, după opinia Consiliului Fiscal din România, aspect care poate afecta economia ţării noastre şi pe noi toţi cetăţenii români. A doua mare vulnerabilitate o reprezintă riscul depăşirii chiar şi a deficitului bugetar asumat în acest buget. Acest buget nu are elemente de noutate faţă de alte bugete elaborate în România în ultimele două decenii, nici nu ar fi avut cum să prindă prea multe elemente de noutate atâta timp cât a fost elaborat atât de repede, pentru că România are nevoie de buget de la 1 ianuarie. Aşadar, filosofia tradiţională a bugetului nu s-a schimbat, iar riscurile asociate acestei filosofii rămân, aceleaşi cheltuieli certe şi în creştere susţinute de venituri incerte, bazate doar pe ceva optimism, dar astăzi oarecum nejustificat’, a precizat liderul deputaţilor liberali.

Sursa dcnews.ro

Cronica Giurgiuveana

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *