PERICOLUL NE PASTE DIN PAINEA FELIATA! Afla de ce

PERICOLUL NE PASTE DIN PAINEA FELIATA! Afla de ce

Deşi e mai uşor de folosit şi preferată de mulţi români, pâinea feliată este extrem de periculoasă pentru sănătatea noastră. Acest produs conţine peste 18 E-uri diferite. 96% din produsele analizate DE Asociaţia pentru Protecţia Consumatorului nu respectă reţeta tradiţională.

Numeroase sortimente de pâine de pe piaţă nu respectă reţeta tradiţională şi conţin „aditivi alimentari din belşug” şi alte adaosuri, atrage atenţia Asociaţia pentru Protecţia Consumatorului, care a realizat un studiu pe 52 de sortimente de pâine feliată de la 19 producători.

96% dintre produsele analizate nu respectă reţeta tradiţională a pâinii: făină, apă, drojdie, sare. Studiul realizat de APC România a identificat 18 aditivi alimentari în cele 52 de sortimente de pâine analizate. Consumate pe termen lung de astfel de produse prezintă un risc de apariție a unor afecțiuni medicale.

Pâinea feliată este un produs care, în cele mai multe situații, nu mai are nimic din gustul și savoarea pâinii tradiționale. În compoziția ei există ingrediente care au denaturat rețeta acestui produs, cum ar fi: margarina, uleiul de palmier, făina de fasole, făina de soia, fibrele de citrice etc, la care se adaugă aditivi alimentari din belșug, a declarat preşedintele APC România, Costel Stanciu, citat de stiriletvr.ro.

La 73% dintre produsele analizate s-au identificat în compoziția lor conservanți alimentari, iar la 21% dintre acestea câte două tipuri de conservanți alimentari. Totodată, 60% dintre produsele analizate au adaos de gluten şi 56% dintre ele adaosuri de zaharuri (glucoză – indice glicemic 100 și sucroză – indice glicemic 70), mai arată studiul.

APC România mai atrage atenţia că 46% dintre produsele analizate nu menționează tipul de făină de grâu folosită la fabricarea pâinii, astfel că recomandă verificarea ingredientelor şi consumul sortimentelor de pâine care conţin „numai cele patru tipuri de ingrediente: făină neagră/făină integrală/făină graham, apă, drojdie și sare”.

În circa şase din şapte gospodării se consumă pâine albă, în ciuda eforturilor de informare asupra efectelor negative ale consumului de pâine albă pentru sănătate. Explicația este, fără îndoială, legată de prețul mai accesibil al acestui sortiment de pâine, față de prețul altor sortimente mai sănătoase, a declarat prof. univ. dr. Ion Schileru.

Românii mănâncă mai mult de jumătate de kilogram de pâine pe zi, aproape dublu faţă de media europeană, arată datele Institutului Naţional de Statistică. Obiceiul alimentar se reflectă inevitabil în sănătatea populaţiei.

 

Cronica Giurgiuveana

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *