Pentru unii politisti giurgiuveni punerea in aplicare a legii nu constituie o prioritate …

Pentru unii politisti giurgiuveni  punerea in aplicare a legii nu constituie o prioritate …

Într-o recentă alocuţiune primul ministru al României, doamna Viorica Dăncilă şi-a exprimat îngrijorarea cu privire la violenţa domestică subliniind faptul că se va implica în contracararea acestui fenomen din ce în ce mai îngrijorător.

Am ţinut în mod expres să prezentăm opiniei publice punctul de vedere al primului ministru cu privire la violenţa domestică deoarece cei care ar trebui să intervină urgent şi să ia măsurile legale ce se impun în atare situaţie, tocmai ei uită să pună în practică  legea, lege care odată pusă în aplicare previne  situaţii ce pot genera pierderi de vieţi omeneşti.

Se pare , fără să am intenţia să acuz pe cineva anume,  că parte dintre  lucrătorii poliţiei din municipiul Giurgiu  şi-au cam uitat rolul şi scopul cu care legiuitorul i-a îndriguit.

Am să vă prezint pe scurt motivul care m-a determinat să fac o astfel de afirmaţie:

O doamnă, pe care o vom numi X, urmare a violenţei domestice la care a fost supusă de concubinul Y, se adreseză Judecătoriei Giurgiu printr-o cerere prin care solicită emiterea unui ordin de protecţie. Judecătoria Giurgiu, conform legii,  în 48 de ore emite o hotărâre prin care îl obligă pe părâtul Y ca pe o perioadă de 6 luni de zile să păstreze o distanţă de minim 100 de metri faţă de reclamanta X şi faţă de domiciliul acesteia. Tot pentru o perioadă de 6 luni de zile i se interzice pârâtului Y orice formă de contact, inclusiv telefonic, corespondenţă sau orice alt mod. Această hotărâre este executorie, se face fără somaţie şi fără trecerea vreunui termen. O copie se comunică în termen de 5 ore de la pronunţare postului de poliţie al comunei Băneasa precum şi postului de poliţie al comunei Daia pentru a supraveghea modul în care sunt respectate măsurile dispuse.  

Hotărârea judecătorească la care am făcut referire a fost comunicată Poliţiei Municipiului Giurgiu în data de 15 februarie a.c. cu termen de aplicare în 5 ore de la comunicare. Dar … ce bine-ar fi fost să nu existe acest dar, hotărârea judecătorească, din informaţiile noastre a stat la dospit în vreun sertar sau mapa şefului poliţiei municipale până în data de 19 februarie când a fost transmisă posturilor de poliţie din localităţile Băneasa şi Daia.

Dacă în această perioadă nu ar fi avut loc nici un eveniment, probabil nimeni nu s-ar fi sesizat că sunt situaţii când legea este pusă în aplicare  haotic sau după posibilităţi, că vorba  aceea,  legea este interpretativă, o simplă virgulă ce poate apărea în text  dintr-o eroare umană,  poate schimba uneori ,de ce nu, destine.

În perioada 15-19 februarie, la domiciliul reclamantei X, la o diferenţă de o zi au avut loc două incendii. Flăcările primului incendiu a trezit-o în noapte pe reclamanta X, care gravidă fiind în luna a noua a fost internată urgent la Spitalul Judeţean Giurgiu unde a dat naştere  unui copil frumos şi sănătos. Pompierii sosiţi  la faţa locului au intervenit şi ca primă concluzie au spus că incendiul se pare că a fost provocat urmare a unui scurt circuit. A doua zi,  în timp ce reclamanta X se afla în spital, a mai izbucnit un alt incendiu,  de acestă dată la nişte anexe gospodăreşti unde nu există energie electrică. Cel puţin ciudat, nu ?

Departe de noi gândul de a învinovăţi pe cineva. Dar reclamanta X poate să aibă în suflet anumite bănuieli. Mai are oare curajul să se întoarcă cu un copil mic într-o casă unde au izbucnit pe nepusă masă două incendii? Şi dacă se întâmpla o nenorocire şi mama unui copil încă nenăscut devenea victima  indolenţei şi a nepăsării, pe fondul nerespectării legii, oare cine se făcea vinovat ?

Aşteptăm punct de vedere din partea IPJ Giurgiu.

I.C.MANDU

Cronica Giurgiuveana

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *