Pensionarii nu vor primi bani mai multi anul acesta

Pensionarii nu vor primi bani mai multi anul acesta

Pensiile nu vor crește considerabil anul acesta sau la începutul anului viitor, susține ministrul muncii Dragoș Pâslaru. Acesta a ţinut să precizeze că pensiile vor crește atunci când statul va avea destui bani pentru acest lucru.

„Considerabil, este puțin probabil. În sensul indexărilor uzuale, al mecanismelor pe care le cunoaște toată lumea, nu văd un motiv să nu se întâmple. În primul rând, în societatea românească există o mare problemă de solidaritate. În 2010 am avut legea cadru pe partea de pensii, care a reconstituit după grave abateri un sistem unitar de pensii. De la acea dată am avut șapte categorii care și-au scos pensii speciale. Anul acesta mai avem în Parlament încă o serie și acestea sunt pensii care se îndepărtează de principiul contributivității. (..)

Pensiile speciale practic creează niște avantaje în plus. Nu că nu le-ar merita oamenii aceia în materie de decență a vieții, dar practic banii aceia sunt luați de la toți ceilalți. Eu practic iau dintr-un coș mare și dau la niște categorii speciale niște pensii care creează, chiar dacă ei merită ca oameni, le creează totuși o structură privilegiată. Dacă vom continua în acest mod, evident pensiile nu au cum să crească pentru restul lumii.

Guvernul a trimis la Curtea Constituțională anumite acte care vin și greveaza sistemul public fără să aibă nicio sursă. Frumusețea între ghilimele a actelor din Parlament este ca ele vin cu un deziderat public minunat de a crește salarii, pensii, indemnizații, dar când e vorba de a indica resursa bugetară bineînțeles că nu există nimic. Poți să fii extrem de bine intenționat…și aici plecăm de la premisa că toți parlamentarii sunt îngeri: empatizezi și inima ta este mișcată pentru situația pensionarilor. Dar trebuie să îți pui problema: banii ăștia vin de la toți ceilalți”, a explicat ministrul Dragoș Pîslaru.

Acesta a susţinut că ar trebui să se revină la sistem unitar de pensii.                                  

„Ceea ce va trebui făcut, dar nu cred că acest guvern își va asuma—primul ministru a folosit expresia „nu vom deschide acest șantier”—nu ne vom putea asuma, dar va trebui făcut, este din nou să se revină la un moment dat la un sistem de pensii unitar. Pentru că nu vom avem resurse dacă sistemul se va despărți și împărți în tot felul de pensii speciale”, a precizat Dragoş Pîslaru în cadrul unei emisiuni la Pro TV.

Sursa libertatea.ro

Cronica Giurgiuveana

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *