MILIOANE de romani sunt fericiti! BANCA NU LE MAI POATE lua CASA!

MILIOANE de romani sunt fericiti! BANCA NU LE MAI POATE lua CASA!

Milioane de români au credite luate de la bănci, pentru care au pus garanție case sau terenuri, iar foarte mulți dintre aceștia nu mai pot achita datoria, fapt ce atrage executatea silită a debitorului.

Pentru a le mai da o șansă acestor oameni, aleșii au votat o lege prin care interzic băncii să execute silit datornicul dacă nu există în prealabil o hotărâre judecătorească.

Proiectul, inițiat de senatoarea Cristiana Anghel, spune că o executare silită contra debitorului nu va mai fi posibilă dacă creanţa băncii nu va fi fost în prealabil constatată de instanţă. Propunerea legislativă a fost inițiată de senatori din toate grupurile parlamentare și a fost aprobată cu 61 de voturi pentru, 2 voturi împotrivă și 2 abțineri.

Aceasta spune  că mii de oameni sunt evacuați din locuințe în urma unor executări silite demarate de bănci sau colectori de creanțe, fără a se li se da șansa unei opoziții sau unui apel la hotărârea instanței de încuviințare a executării silite.

„În dreptul nostru procesual civil, în totală contradicţie cu dreptul Uniunii Europene, încheierea prin care se încuviinţează executarea silită a unui contract de credit bancar (titlu executoriu în el însuşi, care nu are nevoie de o soluţie judiciară favorabilă pentru a fi pusă în executare silită) nu este supusă niciunei căi de atac. Debitorului aflat în această situaţie i se permite o contestaţie la executare, dar aceasta se poate dovedi inutilă, întrucât ea nu suspendă executarea, ceea ce înseamnă că între timp locuinţa debitorului sau a familiei sale poate fi executata silit”, se arată în nota de fundamentare a proiectului, ne-a spus Anghel.

Radu Nistor

Cronica Giurgiuveana

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *