Istoria unei clipe la Giurgiu

Istoria unei clipe la Giurgiu

Vineri 24 iulie, galeria de artă “Sivia Grosu Jelescu” a fost preț de câteva ore, pentru cei care i-au trecut pragul, cel mai bun medicament pentru suflet. Spre nenorocul nostru, sunt puține momentele, devenite din ce în ce mai rare, când îți este oferit gratis, cantități incomensurabile de frumos, de liniște, de bine, de mândrie. De mândrie, deoarece spre rușinea mea, trebuie să recunosc, de abia acum am realizat că trăiesc într-un oraș unic, a cărui unicitate i-o dă Turnul din centrul orașului. Am citit câteva cărți despre istoria orașului și implicit despre istoria Turnului, dar nici una dintre ele nu a reușit să mă facă să înțeleg pe deplin frumusețea orașului meu, orașului nostru.

Privind lucrările maeștrilor, prividu-le tablourile expuse, în care am regăsit același subiect în multe dintre ele, dar de fiecare dată deosebit și nu neapărat datorită unghiurilor din care au fost pictate tablourile. Fară să ști cine este autorul, poți realiza că există autori diferiți, spun acest lucru deoarece fiecare tablou îți spune altă poveste. Chiar dacă pictorii au folosit uneori aceleași tonuri de culoare, tot nu puteau fi confundați, datorită faptului că fiecare pânză, în afară de un amestec sublim de culori și o părticică din sufletul artistului, în accepțiunea mea, fără să fiu critic de artă, fiecare tablou însemnă de fapt, viziunea artistului despre sine și de abia după aceea, reprezentarea subiectului ales într-un amestec de suflet, dorințe și culoare.

IMG_20150724_105826

Cuprins de acel miraj, am reușit preț de câteva secunde să pătruntd într-un tablou și să mă plimb pe stăzile din centrul orașului. În acel moment am realizat că Giurgiu este cel mai frumos și mai demn oraș după toată suprafața pământului, în mijlocul căruia trăiesc cei mai minunați și speciali oameni.

Am fost trezit din acel vis frumos, din care nu aș mai fi vrut să mă trezesc curând, de domnul profesor Dan Mucenic. Cu scuzele de rigoare față de domnul profesor, dar după umila mea părere, oameni asemenea dumnealui, dedicat trup și suflet culturii, ar trebui să fie mult mai mulți. Dacă ar fi posibil, acest om ar trebui clonat. Pentru că în mod cert am mai avea nevoie de încă un profesor de limba și literatura română, de încă un jurnalist, de încă un director al muzeului, de încă un director de bibliotecă județeană și cel puțin încă o clonă a profesorului, care să se ocupe de celelalte acte culturale de care giurgiuvenii au atâta nevoie, pentru a putea evada din când în când din răul și urâtul care ne înconjoară.

IMG_20150724_105932

În încheiere am să-i prezint pe cei care au reușit să mă facă să înțeleg că noi, giurgiuvenii suntem unici prin unicitatea cetății noastre. Acești maeștrii creatori de vise frumoase sunt : Ema Alexandrescu, Elena Cioclu, Petra Șerbănescu, Mauri Virtanen, Liliana Bădălău, Corina Zăbavă, Mosor Vlad, Georgiana Bădălău, Petronele Toma, Stoenescu Petrișor, Diana Ghencea, Elena Pavelescu.

I.C.MANDU

Cronica Giurgiuveana

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *