Fenomen astronomic extrem de rar. Nu s-a mai intamplat din 1948

Fenomen astronomic extrem de rar. Nu s-a mai intamplat din 1948

Un eveniment astronomic extrem de rar va putea fi observat pe data de 14 noiembrie 2016. Un eveniment similar a mai avut loc în luna ianuarie 1948.

La data menționată, Luna se va afla la cea mai apropiată distanţă de Pământ. Satelitul natural al Pământului va apărea cu o dimensiune cu 14% mai crescută şi va fi mai strălucitoare cu 30% faţă de normal. Acest eveniment va mai avea loc pe data de 24 noiembrie 2034, notează Descoperă.

Aşa cum explică NASA, pentru că Luna are o orbită eliptică, o parte a acesteia, numită perigeu, se află cu 48.280 de kilometri mai aproape de pământ decât cealaltă. Când Soarele, Luna si Pământul se aliniază, în timp ce Luna orbitează Pământul, acest eveniment este numit “syzygy”. Când acest eveniment se petrece, având partea perigeului înspre noi, şi Luna se regăseşte în partea opusă a Pământului dinspre Soare, obţinem ceea ce se numește syzygy-perigeu.

“Luna plină ce va apărea în această zi nu doar că va fi cea mai mare Lună a anului 2016, ci şi cea mai mare care a putut fi văzută de la începutul secolului XXI”, afirmă NASA.

Modul în care o vei observa depinde de locul în care te afli. În consecință, dacă plănuieşti să observi Luna pe data de 14 noiembrie, asigură-te că te vei afla într-un loc întunecat, departe de luminile orașului.

 

Cronica Giurgiuveana

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *