De vorbă cu Lucian Iliescu despre frământările din PNL Giurgiu …

De vorbă cu Lucian Iliescu despre frământările din PNL Giurgiu …

Privesc cu mâhnire la PNL-ul de azi, un partid prins în mrejele frământărilor, a trădărilor făcute de unii “penelişti” legaţi la ieslele preşedintelui Consiliului Judeţean Giurgiu şi nu numai. Singurul om care a reuşit să transforme un partiduleţ de buzunar, aşa cum era PNL-ul 1996, în cea mai puternică organizaţie PNL din ţară, a fost Lucian Iliescu.  Am avut privilegiul să fiu colaboratorul acestui om deosebit, posesorul unui caracter foarte de puternic, timp de 16 ani. Pe 24 iulie este ziua dumnealui de naştere, ocazie cu care îi spun încă de acum La mulţi ani fericiţi şi multă sănătate ! Ştiu că Lucian Iliescu, indiferent de circumstanţe, absolut  totdeauna spune lucrurilor pe nume. Tocmai de aceea am considerat  că singurul care-mi poate prezenta o analiză avizată despre frământările din PNL Giurgiu, despre revenirea în PNL a deputatului Alexandru Andrei este cel care a reinventat PNL-ul la Giurgiu, respectiv Lucian Iliescu. În rândurile ce urmează am să vă prezint întrebările puse şi răspunsurile primite:

Întrebare: A trecut ceva vreme de când nu aţi mai fost în „lumina reflectoarelor”, cel puţin din punct de vedere politic. Cum se vede, din afară, evoluţia PNL Giurgiu?

Răspuns: Da. E adevărat… de când am plecat de la conducerea PNL Giurgiu, am decis să mă retrag din viaţa politică, dar asta nu înseamnă că nu am urmărit ce se întâmplă în acest domeniu, în plan local şi naţional. Din păcate – şi spun asta cu regret pentru ceea ce era odată – filiala Giurgiu a PNL a ajuns „jos”… şi asta o demonstrează rezultatele din ce în ce mai slabe obţinute de liberali la Giurgiu. Şi, poate că nici nu este de mirare că s-a ajuns aici… după plecarea mea, s-au perindat mai mulţi preşedinţi la conducerea filialei, fiecare cu ideile şi concepţiile sale, fiecare cu „gaşca” sa, iar asta a slăbit, categoric, partidul.

Întrebare: De ceva vreme, prima pagină a ziarelor locale este „dedicată” trecerii deputatului Alexandru Andrei de la PSD la PNL. Ca unul care aţi condus ani buni acest partid, ce părere aveţi despre această mutare?

Răspuns: În primul rând cred că trebuie făcută o rectificare: Alexandru Andrei nu este PSD-ist! El a fost şi este liberal! Şi spun asta cu toată convingerea, pentru că vorbesc despre un om de dreapta, crescut politic în PNL. Cât despre perioada PSD, o pun pe seama tinereţii şi, poate, a unei oarecare imaturităţi politice de moment.

Întrebare: Să înţelegem din asta că, în opinia dumneavoastră, revenirea lui Alexandru Andrei în PNL este un beneficiu pentru organizaţia Giurgiu?

Răspuns: Categoric, da! În primul rând, prin revenirea sa, PNL Giurgiu a câştigat un parlamentar. Apoi, cunoscându-l bine, vă pot spune că vorbim despre un om organizat, metodic, care, după părerea mea, la acest moment este singurul ce poate readuce PNL Giurgiu acolo unde îi este locul: primul din ţară. Asta însă, nu se va putea face decât cu multă disciplină, şti că eu sunt adeptul disciplinei… După atâţia ani în care am condus PNL Giurgiu, mă doare să văd cine a ajuns să conducă acest partid în ultima perioadă şi, de aceea, sunt convins că revenirea lui Alexandru Andrei în PNL, şi după cum am citit în presa locală a fost numit primvicepreşedinte,  este un mare câştig pentru organizaţia Giurgiu, care are acum o şansă de a se regrupa pentru importantele examene politice care urmează… Acum Alexandru Andrei are  obligaţia de a readuce în partid vechii liberali… pe cei autentici! Şi cei mai importaţi sunt, fără îndoială, primarii, adevăratul „motor” al oricărei organizaţii politice! Dar nu orice primar, ci pe aceia care au fost, aşa cum spuneam mai devreme,  liberali adevăraţi, autentici. Sunt convins că readucerea lor în partid va fi o „misiune îndeplinită” pentru Alexandru Andrei, deoarece  ştiu bine că acesta are relaţii foarte bune cu mulţi dintre primarii din judeţ. Acest lucru s-a putut observa în rezultatele obţinute la europarlamentare, bineînţeles că la acest rezultat au contribuit şi ceilalţi din echipa de campanie, dar după părerea mea, un procent mare din voturi au fost câştigate de PNL urmare a revenirii în partid a lui Alexandru Andrei. Priviţi rezultatul obţinut în oraşul Mihăileşti acolo unde nici vântul nu bate  dacă nu vrea Mihai Dobre. În altă ordine de idei, în premieră, vă anunţ că dacă Alexandru Andrei va avea nevoie de un sfat în ceea ce priveşte munca politică, voi fi alături de el, pentru a-l îndruma şi sfătui. În concluzie, revenirea lui Alexandru este una de bun augur şi sper ca PNL Giurgiu să revină ceea ce a fost odată: numărul unu din ţară!

I.C.MANDU

Cronica Giurgiuveana

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *