De ce ne merg greu calculatoarele: 17.000 de ”tunuri cibernetice” indreptate impotriva Romaniei!

De ce ne merg greu calculatoarele: 17.000 de ”tunuri cibernetice” indreptate impotriva Romaniei!

Dacă vă merge greu, sau foarte greu, calculatorul, există explicaţii războinice oficiale: România  a fost şi este ţinta unor atacuri cibernetice ieşite din comun. Mai mult: ”Anticipăm, după informațiile existente, atacuri cu un ridicat nivel de complexitate în perioada următoare”, a declarat  Marius Bostan, Ministrul Comunicațiilor și pentru Societatea Informațională.

Cu ocazia unei analize a activităţii Centrului Naţional de Răspuns la Incidente de Securitate Cibernetică (CERT-RO), Marius Bostan a subliniat că anul acesta România a fost supusă unor atacuri cibernetice complexe. ”Am identificat 17.000 de aplicaţii ale domeniilor ”.ro” infectate, adică transformate în adevărate tunuri cibernetice pregătite de atac împotriva României. Nivelul atacurilor este cu 58% mai puternic decât anul trecut”, a spus ministrul Marius Bostan.

În termeni simpli, o persoană sau un grup de persoane care practică terorismul cibernetic plantează viruşii, ca în incubatoare, în anumite calculatoare, fără ca proprietarul să ştie. Ţin acolo aceste programe ”otrăvitoare” până la momentul în care se dă atacul asupra anumitor ţinte, cum ar fi instituţii publice, bănci etc. În momentul în care au atacat obiectivul, toate datele serverului ţintă sunt încriptate şi nu mai pot fi folosite decât dacă vrea cel care le-a încriptat, adică teroristul cibernetic – care poate acţiona de la mii de kilometri distanţă fără să îl ştie nimeni.

”Există şi viruşi fără soluţie, sunt multe lucruri pe care nu le cunoaştem”, a mai spus Marius Bostan. Unul din cei mai periculoşi vectori de atac cibernetic este Rasnsomware, care a produs deja pagube, la nivel interanţional, de 350 de milioane de dolari.

Proiectul unei Legi a securităţii cibernetice se află acum spre avizare la Ministerul Justiţiei, iar în zilele următoare va ajunge în şedinţă de Guvern. Până în octombrie, când va avea loc în România cel mai mare exerciţiu anti-virus, Legea securităţii şi responsabilităţii cibenetice va trebui votată de Parlament.

Iar peste doi ani, ţara noastră va avea un sistem de alertare automată în caz de atac cu viruşi, care va scana toate calculatoarele din România pentru a putea da alarma din timp. Acest proiect este o premieră mondială în domeniu. Menţionăm că România este în acest moment lider regional al securităţii cibernetice.

Sursa dcnews.ro

Cronica Giurgiuveana

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *