Cum „s-a scufundat” autostrada electorala a lui Ponta. Dezastru de 137 de milioane de euro

Cum „s-a scufundat” autostrada electorala a lui Ponta.  Dezastru de 137 de milioane de euro

Lotul 3 al autostrăzii Orăştie-Sibiu, inaugurat cu două zile înainte de turul doi al prezidenţialelor şi care a fost închis la 10 luni de la inaugurare, arată acum ca după război. Pe forumul peundemerg.ro şi pe contul de Facebook al fostului ministru al Transporturilor, Alexandru Nazare, au fost postate duminică imagini cu “aşa-zisele reparaţii” care se fac în prezent pe acest tronson. Statul român a plătit aproape 137 de milioane de euro pentru construcţia lotului 3 al autostrăzii Orăştie -Sibiu.

Pe forumul peundemerg.ro au fost postate duminică fotografii cu lotul 3 al autostrăzii Orăştie-Sibiu. În imagini se observă denivelările de pe autostradă şi efectul alunecărilor de teren ce au “impins” autostrada. Pe unele porţiuni, stratul de argilă a acoperit şanţurile de scurgere a apei de pe marginea autostrăzii.

CNADNR a anunţat, la începutul lunii septembrie, restricţionarea totală a circulaţiei în zonă precizând că lucrările de reparaţii, pe cheltuiala constructorului, ar urma să dureze o lună şi jumătate. 

Autostrada Sibiu-Orăştie, care face parte din A1, are 82 de kilometri,  degradarea fiind constatată la kilometrul 60+600, însă, precizează CNADNR, nu din cauza alunecării de teren, ci a unei tasări structurale cauzate de execuţia necorespunzătoare a lucrărilor.

Primele fisuri pe lotul 3 din Orăştie-Sibiu au apărut la numai 10 zile după inaugurare.

Într-un recent interviu acordat gândul, şeful CNADNR Narcis Neaga a admis că apariţia primelor fisuri, la 10 zile de la deschiderea lotului 3 al autostrăzii Orăştie-Sibiu, construită de italienii de la Salini Impregilo, i-a “speriat pe toţi” şi i-a luat prin surprindere, mai ales că “fisura a apărut unde nu ne aşteptam”.

“La 10 zile a apărut prima fisură. Vă daţi seama că ne-am speriat toţi.  Am zis că dacă din cauza alunecărilor, dacă, dacă… Nu vă spunem că problemele mari noi am crezut că sunt la debleul (săpătură – n.n.) acela mare, când au tăiat ei… Nu s-a întâmplat nimic acolo. Noi acolo ne-am temut, sincer. Fisura a apărut unde nu ne aşteptam. Noi sincer acolo ne aşteptam. Doamne, dacă se întâmplă să alunece terenul acolo! Toată iarna am avut maşini de intervenţie puse acolo. Toată iarna am avut camere video. Să vedem dacă se întâmplă ceva. Ne-am temut, vă daţi seama”, a declarat Narcis Neaga.

Şi fostul ministru al Transporturilor, Alexandru Nazare, a postat duminică pe Facebook câteva fotografii după ce “a luat la pas” tronsonul Cunţa-Sălişte din autostrada Sibiu-Orăştie. El a avertizat că “nu sunt şanse să mai folosim acest tronson în acest an”.

“Ministrul Matache trebuie să vină să vadă stadiul aşa-ziselor “reparaţii” şi să intervină de urgenţă sau să îşi dea pur şi simplu demisia, împreună cu premierul Victor Ponta! Am luat la pas tronsonul Cunta-Sălişte şi m-am convins că atât timp cât se râde şi se reconstruieşte nu mai putem vorbi de reparaţii, acest tronson trebuie refăcut din temelii în zonele afectate! În schimb, se repară un singur punct din şapte critice identificate. Ponta are acest mare talent să inspire un guvern întreg să facă treaba de mântuială. Menţinând acest ritm nu sunt şanse să mai folosim acest tronson în acest an. Vom pierde integral banii europeni aferenţi acestei autostrăzi. Avem nevoie de o soluţie durabilă”, scrie Alexandru Nazare. 

 

 

 

Cronica Giurgiuveana

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *