Consiliul Fiscal are rezerve fata de proiectul de buget pe 2017. „Exista riscul inregistrarii unui deficit mai mare decat cel proiectat”

Consiliul Fiscal are rezerve fata de proiectul de buget pe 2017. „Exista riscul inregistrarii unui deficit mai mare decat cel proiectat”

Consiliul Fiscal a făcut o evaluare preliminară asupra proiectului de buget pe anul 2017 și susține că există riscul să se înregistreze un deficit bugetar mai mare decât cel prognozat. 

Consiliul Fiscal a publicat vineri opinia preliminară cu privire la legea bugetului, pe baza proiectului primit de instituție vineri dimineață. Prima variantă a bugetului fusese trimisă pe 23 ianuarie 2017, dar, potrivit instituţiei, proiectul de buget a suferit modificări importante faţă de varianta iniţială, scrie Digi 24.

„Scenariul macroeconomic din spatele construcției bugetare apare drept semnificativ mai favorabil decât evaluările anterioare ale Comisiei Naționale de Prognoză. O asemenea evoluție este justificată într-o anumită proporție de măsurile nou promovate de guvern însă, date fiind informațiile disponibile la acest moment, Consiliul Fiscal consideră acest scenariu drept optimist și nepotrivit din perspectiva unei construcții bugetare prudente. Evaluarea preliminară a Consiliului Fiscal indică însă faptul că proiecția de venituri a MFP nu pare a încorpora integral evoluția mai favorabilă a scenariului macroeconomic. Cu toate acestea, Consiliul fiscal are rezerve vizavi de evoluția proiectată a veniturilor din proiectul de buget, analiza preliminară indicând o potențială supraevaluare a acesteia”, se arată în opinia transmisă de Consiliul Fiscal.

„Varianta actualizată a proiecției de cheltuieli bugetare primită de Consiliul fiscal în dimineața zilei de 27 ianuarie aduce modificări majore la nivelul unor agregate de cheltuieli, de natură să amplifice semnificativ rezervele deja existente în ceea ce privește posibila subdimensionare a cheltuielilor de personal și adăugând acestora rezerve noi în ceea ce privește potențiala sub-bugetare a agregatelor „asistență socială”, „cheltuieli cu dobânzile” și „alte transferuri”. Comparativ cu varianta inițială remisă Consiliului fiscal, sunt prevăzute reduceri de cheltuieli curente în sumă de circa 5 mld. lei localizate, în ordine descrescătoare, la nivelul componentei „alte transferuri” (-1,7 mld. lei, având drept sursă diminuarea inexplicabilă a contribuției datorate de România la bugetul UE), „dobânzi” (-1,5 mld. lei), „cheltuieli de personal” (-867 milioane lei) și „asistență socială” (-821 milioane de lei). În contrapartidă sunt majorate cu 5 miliarde de lei cheltuielile de capital, sursa majorării fiind localizată la nivelul cheltuielilor de capital ale Ministerului Apărării. În acest context, este de remarcat evoluția ulterioară anului 2017 a acestui agregat, în condițiile în care suplimentarea alocărilor către Ministerul Apărării 3 apare drept temporară, în 2018 alocările revenind la niveluri comparabile cu evoluțiile istorice”, susține Consiliul Fiscal.

Concluzia instituției este că există „o potențială supraevaluare a veniturilor bugetare, concomitent cu o probabilă subevaluare a cheltuielilor curente, ceea ce este de natură să încline puternic balanța riscurilor în sensul înregistrării în execuție a unui deficit mai mare decât cel proiectat în lipsa unor măsuri corective”.

Adoptarea bugetului de stat pe 2017 a fost amânat de Guvern până săptămâna viitoare, după ședința CSAT. După ce a trecut printr-o modificare, în urma unor ”nemulțumiri” ale liderului PSD Liviu Dragnea, proiectul se afla pe ordinea de zi a ședinței Guvernului de vineri, urmând ca, imediat după adoptare, să ajungă la Parlament. În ultima variantă a proiectului, instituțiile din domeniul securității naționale au primit mai puțini bani, ceea ce l-a nemulțumit pe președintele Iohannis. În schimb, MApN primește 2% din PIB. Ședința a început după aproape cinci ore, timp în care s-a așteptat avizul CSAT pe buget. Președintele a anunțat că a convocat CSAT-ul în ședință, marțea viitoare, pentru a da un răspuns Guvernului. În acest context, premierul a anunțat că amână dezbaterea proiectului până săptămâna viitoare.

Sursa libertatea.ro                                                                      

 

 

 

 

 

 

Cronica Giurgiuveana

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *