COMUNICAT DE PRESA

COMUNICAT DE PRESA

Deputatul PSRO Giurgiu Liliana Ciobanu vrea de la viitorul Guvern creşterea gradului de responsabilitate şi o relaţie corectă cu parlamentarii

Scrisoare deschisă adresată domnului prim-ministru desemnat Dacian Cioloş şi viitorului său Cabinet de miniştri

Domnule premier desemnat,

Sunt un parlamentar care, în cei aproape trei ani de mandat, am încercat din răsputeri să rezolv problemele cetăţenilor din judeţul Giurgiu, pe care îi reprezint în Camera Deputaţilor. Unul dintre instrumentele aflate la dispoziţia reprezentării parlamentare a românilor îl constituie întrebările şi interpelările adresate membrilor Guvernului, respectiv miniştrilor, precum şi preşedinţilor şi conducătorilor instituţiilor publice. Potrivit Regulamentului Camerei Deputaţilor, fiecare deputat poate formula întrebări scrise sau poate adresa întrebări orale Guvernului, miniştrilor ori altor conducători ai organelor administraţiei publice, la care solicită răspuns oral, răspuns scris sau răspuns scris şi oral. De asemenea, răspunsurile la întrebările se transmit deputatului în cel mult 15 zile.
Din nefericire, experienţa mea din cei trei ani de mandat în Camera Deputaţilor este una extrem de neplăcută din acest punct de vedere. La majoritatea întrebărilor şi interpelărilor, formulate la cererea giurgiuvenilor (care nu pot ajunge în audienţă la miniştri, şi au ridicat probleme punctuale spre a fi rezolvate), reprezentanţii de până acum din fostele Guverne Ponta au trimis răspunsuri evazive, neconcludente, incomplete, pentru a nu mai aminti că au fost întrebări şi interpelări rămase fără nici un răspuns! Cu această problemă s-au confruntat mai ales parlamentarii din Opoziţie, în timp ce colegii aflaţi în majoritatea parlamentară au fost trataţi în alt mod de către foştii miniştri, în cazul întrebărilor şi interpelărilor. Practic, deputaţilor de la Putere nu numai că le-au fost trimise răspunsuri la obiect, ci, în multe cazuri, au fost chiar contactaţi telefonic de către ministerele adresante, pentru a le fi oferit sprijinul instituţional firesc în astfel de situaţii. În schimb, mie şi altor colegi ni s-a răspuns eronat, de multe ori doar prin citarea unor prevederi din legi, fără a fi dat un răspuns corect şi aşteptat de petenţi la doleanţele prezentate. Mai mult, nici termenul legal de 15 zile nu a fost aproape niciodată respectat de către foştii miniştri, răspunsurile la întrebări şi interpelări fiind trimise cu foarte mare întârziere…

Stimate domnule prim-ministru desemnat,

Reputatul sociolog Vasile Dâncu sublinia, într-o intervenţie publică recentă, faptul că, pe vremea unor guverne anterioare, citând Cabinetul Adrian Năstase, întrebările şi interpelările adresate de parlamentari erau tratate foarte serios, şi chiar constituiau elemente importante în elaborarea unor strategii guvernamentale, programe şi politici publice. În ultimii trei ani, această atribuţie de serviciu a parlamentarilor a fost tratată cu superficialitate de guvernele conduse de Victor Ponta, iar răspunsurile au fost în dispreţ şi luând în derâdere solicitările exprimate.
Având în vedere cererile exprese ale românilor care au protestat în ultimele două săptămâni în marea majoritate a ţării, este evident că se doreşte un altfel de Guvern, o altfel de politică, o altă abordare a relaţiilor inter-instituţionale. Acest demers implică, în opinia mea, şi schimbarea percepţiei viitorilor miniştri ai Cabinetului condus de dvs. faţă de problemele expuse în întrebările şi interpelările trimise de către deputaţi şi senatori. Practic, vă solicit direct să analizaţi cu celeritate aspectul prezentat, şi să vă asiguraţi că miniştri pe care-i veţi gira în viitorul Executiv vor fi receptivi la problemele ridicate de parlamentari în întrebări şi interpelări. Ar fi nu doar un gest de normalitate, ci şi un semn de respect al noului Guvern, atât faţă de parlamentari, cât şi, mai ales, faţă de cetăţenii care vi se adresează prin intermediul nostru.

Vă mulţumesc anticipat!

Cu consideraţie, 
Deputat PSRO Giurgiu, 12 noiembrie 2015
Liliana CIOBANU

 

Cronica Giurgiuveana

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *