BNS: Guvernul a adoptat o ordonanta care obliga toti angajatorii sa initieze negocieri colective pentru mentinerea valorii nete a salariilor

BNS: Guvernul a adoptat o ordonanta care obliga toti angajatorii sa initieze negocieri colective pentru mentinerea valorii nete a salariilor

Guvernul a adoptat o ordonanţă de urgenţă care obligă toţi angajatorii ca, începând din 20 noiembrie, să iniţieze negocieri colective pentru menţinerea valorii nete a salariilor în plată în urma transferului contribuţiilor sociale de la angajator la angajat, se arată într-un comunicat al Blocului Naţional Sindical (BNS), potrivit Agerpres.

“Prin OUG 82/2017, printr-o derogare de la prevederile Legii 62/2011, Guvernul obligă angajatorii să iniţieze negocieri colective pentru punerea în aplicare a prevederilor OUG 79/2017. Propunerea urmăreşte în sine să oblige părţile la negocieri colective în vederea menţinerii valorii nete a salariilor în plată, o dată cu intrarea în vigoare a prevederilor OUG 79/2017, respectiv 1 ianuarie 2018. OUG 82/2017 impune tuturor angajatorilor, inclusiv celor care au sub 21 de salariaţi (inclusiv celor cu un singur salariat), să înceapă negocierea colectivă în perioada 20 noiembrie – 20 decembrie 2017. Obligaţia vizează atât angajatorii unde în prezent nu există încheiat un contract colectiv de muncă, cât şi angajatorii care au în vigoare un contract colectiv de muncă. În această a doua ipoteză urmând a se negocia un act adiţional”, precizează BNS.

Mai mult, potrivit sursei citate, prevederea care obligă angajatorii să iniţieze negocieri colective în perioada 20 noiembrie – 20 decembrie, prin derogare de la Legea Dialogului Social, a fost introdusă fără niciun fel de consultare cu partenerii sociali.

“Conform informaţiilor existente pe site-ul Guvernului, proiectul de ordonanţă ce ulterior a primit numărul 82/2017 a intrat în şedinţa de Guvern într-o formă ce nu conţinea prevederile actualului art VII. De altfel, aceeaşi formă a circulat pentru avize la Comisia de Dialog Social din cadrul Ministerului Muncii şi Justiţiei Sociale dar şi la Consiliul Economic şi Social. Un astfel de mod de adoptare a unor prevederi legale este dificil de înţeles, având în vedere că această modificare a fost introdusă fără niciun fel de consultare cu partenerii sociali (sindicate şi patronate), deşi această normă vizează în mod cât se poate de direct cei doi parteneri în negocierile colective”, subliniază comunicatul BNS.

De asemenea, reprezentanţii BNS arată că, în această perioadă, reprezentanţii Guvernului au avut întâlniri repetate cu partenerii sociali în vederea modificării Legii 62/2011, Legea Dialogului Social, însă în niciuna din aceste întâlniri nu a fost adusă în discuţie intenţia Guvernului.

În context, BNS arată că reglementarea privind negocierile colective “urmăreşte să arunce în responsabilitatea partenerilor sociali ceea ce Guvernul, prin declaraţiile date de reprezentanţi, a garantat, anume menţinerea valorii nete a salariilor după aplicarea măsurilor din OUG 79/2017”.

Totodată, Blocul Naţional Sindical atrage atenţia asupra faptului că angajatorii au doar obligaţia iniţierii negocierilor, nu şi a măririi salariilor brute.

“Angajatorii au doar obligaţia iniţierii negocierilor, nu şi a măririi efective a salariilor brute, în aşa fel încât să se menţină valoarea netă a acestora începând cu data de 1 ianuarie 2018. Modul de reglementare este total nerealist, pe de o parte perioada de negociere care este în acest caz doar o lună, iar pe de altă parte procedura ce trebuie urmată, de la stabilirea părţilor îndreptăţite să negocieze şi până la înregistrarea contractului colectiv de muncă la ITM”, se mai precizează în documentul citat.

Sursa capital.ro

Cronica Giurgiuveana

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *