ALERTA. Romania e printre tarile AMENINTATE de gruparea Stat Islamic

ALERTA. Romania e printre tarile AMENINTATE de gruparea Stat Islamic

Gruparea Stat Islamic a publicat pe Internet o înregistrare video de propagandă în care ameninţă „coaliţia diavolilor” care luptă împotriva sa, formată din 60 de ţări, printre care include şi România şi Republica Moldova.

În înregistrarea care durează puţin peste patru minute, o imagine prezintă steagurile a 60 de ţări despre care teroriştii de la Stat Islamic susţin că fac parte dintr-o coaliţie globală ce luptă împotriva lor, relatează Daily Mirror în ediţia online.

Printre cele 60 de ţări figurează Marea Britanie, Statele Unite, Japonia, Canada, Franţa şi Australia. Potrivit înregistrării video, difuzată marţi de Centrul Media Al-Hayat al grupării Stat Islamic, din „coaliţia diavolilor” fac parte de asemenea România, Republica Moldova, Ucraina, Bosnia-Herţegovina, Malta, Elveţia şi Israelul.

În înregistrarea de patru minute şi 13 secunde, realizată în stil hollywoodian şi însoţită de o voce cu accent american, gruparea SI se laudă că şi-a extins teritoriul, afirmând că este deja mai mare decât Marea Britanie şi de opt ori cât Belgia, precizează The Huffington Post UK.

Sunt prezentate de asemenea imagini cu preşedintele american Barack Obama şi predecesorii săi George W. Bush şi Bill Clinton, precum şi cu fostul premier britanic Tony Blair.

„Iată coaliţia diavolilor, la care se alătură Iranul, Turcia şi Rusia”, afirmă vocea din înregistrare, care ameninţă: „Flăcările războiului vă vor arde în final (…). Aliatul nostru este cel mai mare. El este Allah şi toată gloria este a lui”.

ISIS a ucis peste 800 de oameni într-un an

ISIS este o organizaţie sunită care, în paralel cu angajarea în atacuri antiguvernamentale şi antiamericane, a declarat război şiiţilor. Şiiţii sunt o ramură a islamului predominantă în Iran (95%), Azerbaidjan (85%) şi Irak (65%). Se consideră că ultimul profet, Ali, văr şi ginere al profetului Mahomed, este întemeietorul acestei ramuri. Suniţii cred însă că Abu Bakr, tovarăş al lui Mahomed, trebuie considerat întemeietorul islamismului. “Consiliul Mujahedinilor Suniţi”, cum se numea înainte ISIS, a proclamat în 2006 constituirea unui Stat Islamic în Irak, revendicând şapte provincii din vestul şi sud-vestul acestui stat. În 2007, Statul Islamic s-a contopit cu Al-Qaida din Irak.

Ne putem aştepta la atacuri cu arme chimice

Trei ani mai târziu, în 2010, se anunţa descoperirea unui zăcământ uriaş de petrol şi gaze naturale – 1,7 miliarde de barili de petrol şi 122 de trilioane de metri cubi de gaz – în Marea Mediterană, între Siria şi Egipt. Şi în acelaşi an se declanşa “Primăvara arabă”, revolte susţinute pe faţă de ţările occidentale. Revoltele au izbucnit aproape instantaneu în mai multe state din zonă şi au condus, printre altele, la înlăturarea preşedinţilor Tunisiei şi Egiptului, a dictatorului Libiei, Muammar al Gaddafi – care a şi fost omorât de revoluţionari -, la dizolvarea guvernelor Iordaniei şi Cisiordaniei şi la un război civil în Siria. Regimul sirian al lui Bashar al Assad s-a bucurat însă de susţinerea ruşilor, care au acolo baze militare şi interese economice. La începutul verii lui 2014, în urma unui adevărat războifulger, ISIS a cucerit toate oraşele importante din nordul Irakului, a confiscat banii băncilor şi toate sondele şi rafinăriile. Spre surprinderea lumii întregi, aceşti islamişti au ajuns rapid la 25 de kilometri de Bagdad.

Apoi au pătruns în Siria şi au ocupat-o parţial, pe fondul războiului civil de acolo, instaurând Statul Islamic în Irak şi Siria. Imediat au declarat public că vor să ocupe o mare parte a lumii, pe care o vor transforma într-un califat, nonmusulmanii urmând să fie ucişi. Pentru a demonstra că nu glumesc, au început să posteze pe internet filme cu decapitări ale unor europeni răpiţi.

În luna ianuarie a acestui an a avut loc primul atentat sângeros din Paris, în redacţia publicaţiei satirice Charlie Hebdo şi, în paralel, într-un cartier mărginaş al capitalei franceze, 17 oameni fiind ucişi în cele două atacuri. A urmat un val de atentate în toată lumea. Între timp, Europa a fost invadată de un număr indefinit de migranţi din nordul Africii şi Siria – migranţi care, teoretic, fug de război. După sosirea acestora, în noiembrie, ISIS a dat din nou lovitura la Paris. Câţiva adolescenţi drogaţi, cu vârste între 15 şi 19 ani, cu automate AK în mâini, au terorizat centrul Parisului şi au omorât 130 de persoane în numele ISIS. Rezultatul: autorităţile franceze au suspendat democraţia pentru cel puţin trei luni, iar Interpolul a anunţat că ne putem aştepta în Europa la atacuri ISIS cu arme chimice. În acest moment, în zona Siriei se strâng tot mai multe armate, din Rusia, Franţa, SUA, chiar şi China.

Câştigă un milion de dolari pe zi doar din taxe

ISIS este condus de Abu Bakr al-Baghdadi Al-Qurashi, care s-a proclamat calif şi comandant suprem al “dreptcredincioşilor”. Statul Islamic are un guvern cu şapte portofolii, având în componenţa sa un responsabil pentru prizonieri, dar şi un responsabil pentru recrutări şi integrarea acestora, un şef financiar şi un comandant militar. Cei mai mulţi dintre comandanţii militari sunt foşti generali sau ofiţeri superiori în armata lui Saddam Hussein. Principala sursă de venit a organizaţiei teroriste este extorcarea de fonduri şi taxe de la populaţia captivă a califatului, de la care câştigă un milion de dolari pe zi. De asemenea, ISIS a furat 500 de milioane de dolari din băncile irakiene. Petrolul din rafinăriile ocupate reprezintă a treia sursă de finanţare pentru organizaţie.

 

Cronica Giurgiuveana

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *