16 NOIEMBRIE – ZIUA PATRIMONIULUI MONDIAL UNESCO DIN ROMÂNIA

16 NOIEMBRIE – ZIUA PATRIMONIULUI MONDIAL UNESCO DIN ROMÂNIA

Expoziția de carte organizată astăzi la Sala de lectură a Bibliotecii Județene „I.A. Bassarabescu” Giurgiu este dedicată Patrimoniului UNESCO din România, pentru a celebra frumusețea peisajului românesc, tradițiile ancestrale care au lăsat urme inconfundabile și au modelat un ansamblu cultural menit să promoveze valorile și autenticitatea poporului român.

La 16 noiembrie 1972, la Paris, în cadrul celei de-a XVII-a sesiuni a Conferinţei Generale a Organizaţiei Naţiunilor Unite pentru Educaţie, Ştiinţă şi Cultură, statele membre ale UNESCO au adoptat Convenţia privind Protecţia Patrimoniului Mondial Cultural şi Natural. La cea de-a 34-a sesiune a Comisiei pentru Patrimoniu Mondial s-a hotărât ca data de 16 noiembrie să fie sărbătorită ca ZIUA PATRIMONIULUI MONDIAL UNESCO din ROMÂNIA.

România are 7 situri înscrise pe Lista Patrimoniului Mondial UNESCO, 6 fiind situri culturale, Bisericile cu pictură murală din nordul Moldovei din prima jumătate a secolului al XVI-lea (1993), Cetăţile dacice din munţii Orăştiei (1999), Centrul istoric Sighişoara (1999), Mănăstirea Hurezi (1993), Situri săteşti cu biserici fortificate din Transilvania (1993), Bisericile de lemn din Maramureş (1999), şi un sit natural, Delta Dunării (1991). De asemenea, România are înscrise 15 obiective pe lista tentativă a Patrimoniului Mondial UNESCO.

Foto:

– volume din colecțiile Bibliotecii Județene „I.A. Bassarabescu”, Sala de lectură

Cronica Giurgiuveana

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *