Bursa Electronica Agricola Romana un proiect realizabil sau doar un vis frumos…

Bursa Electronica Agricola Romana un proiect realizabil sau doar un vis frumos…

De curând la Giurgiu a avut loc un simpozion prin intermediul căruia s-a dorit prezentarea și promovarea unui proiect intitulat generic “BURSA ELECTRONICĂ AGRICOLĂ ROMÂNĂ” . Gazda acestui simpozion a fost domnul deputat Ioan Viorel Teodorescu președintele UNPR filiala Giurgiu. Din discursul domnului deputat a reieșit faptul că inițiatorul de drept și de fapt al acestui proiect, este colegul dumnealui din camera deputaților, parlamentar UNPR domnul Ernest Mario Caloianu.

Acest poroiect este unul de anvergură care-și propune să vină în sprijinul direct și nemijlocit al fermierului român, al agriculturii românești în general și nu în ultimul rând, al industriei alimentare. Despre Bursa Electronică Agricolă Română s-a mai spus că este o modalitate de tranzacționare a produselor agricole de absolut orice natură, atât a celor obținute în urma recoltării, cât și a produselor  derivate și procesate. Se dorește ca prețul obținut de către producător în urma vânzării produsului său să fie cel pe care-l obțin angrosiștii în portul Constanța.

Fermierii care vor face tranzacționări prin Bursa Electronică, vor beneficia de anumite gratuități pe care sistemul le va asigura clienților săi cum ar fi :

  • Depozitare gratuită
  • Transport gratuit pe anumite distanțe până la depozit
  • Dobânzi preferențiale la băncile partenere
  • Tehnologii și consultanță gratuită
  • Imputuri cu calitate garantată plătibile la efectuarea tranzacției

Întrebat despre stadiul în care se găsește proiectul în acest moment, domnul deputat a spus :

“ În acest moment există un sediu al Bursei Electronice Agricole din România la București, care se ocupă cu colectarea datelor statistice în vederea constituirii unei baze de date, întrucât se intenționează accesarea fondurilor necesare demarării acestui proiect. … Am depășit deja stadiul de intenție, deoarece s-au făcut primii pași esențiali de altfel, în sensul că am început demersurile pentru atragerea în cadrul acestui  proiect a oamenilor cu bani,a companiilor de investiții, a Băncii Europene, a Băncii de Reconstrucție și alte Fonduri de Investiții. Această bursă se dorește a fi o societate pe acțiuni, unde acționari pot fi români, dar și acționari din afara granițelor țării, băncile menționate, precum și instituții de investiții europene și mondiale… “

Din punctul nostru de vedere, acest proiect este un concept foarte practic și totodată pragmatic, care vine în sprijinul fermierului român, un proiect care dacă va fi pus în practică, poate fi un adevărat generator de locuri de muncă, care va duce implicit la creșterea economică din zonele unde vor fi amplasate silozurile, pe lângă care se pot construi  depozite de colectare a produselor legumicole și fabrici de conservare a acestora. Cred că inițiatorul proiectului a ținut cont inclusiv de faptul că pentru demararea acestui proiect nu trebuie omisă infrastructura, că depozitele trebuiesc amplasate în zona gărilor și nu în ultimul rând, cred că a ținut cont de utilitățile necesare dezvoltării unui asemenea proiect. Sperăm ca acest frumos proiect, să nu fie împiedicat de cine știe ce interese meschine și să nu se întindă pe o durată prea mare de timp, pentru că oamenii s-au săturat să tot aștepte în zadar și să li se vândă doar vise.

I.C.MANDU

Cronica Giurgiuveana

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *