Barbu demolatorul

Barbu demolatorul

Am mai vorbit despre acest subiect, dar democrația noastră sălbatică mă face să repet acest lucru aproape obsesiv, datorită faptului că progresul la care tindeam după 1989 s-a transformat într-un regres din toate punctele de vedere, resimțit din ce în ce mai evident. Sincer, nu aș fi dorit să-l  mai repet vreodată. Numai că, ceea ce s-a întâmplat zilele trecute mă face să repet, că cel mai urât lucru care i se poate întâmpla unui om, după părerea mea, este să regrete ceea ce a urât mai mult. Eu unul am urât comunismul, dar cu părere de rău mă văd nevoit să spun, că am început să regret comunismul. Regret comunismul pentru acel gram de stabilitate, pe care timpul în care sunt nevoit să trăiesc acum, nu mi-l mai conferă și asemenea mie sunt din ce în ce mai mulți oameni care regretă că s-au lăsat amăgiți de această himeră, pe care nu suntem capabili să o înțelegem, intitulată democrație.

După 1990 eram permanent intoxicați împotriva comunismului, ba mai mult, comunismul a fost scos în afara legii. Atunci nu eram capabil să înțeleg de ce. Acum însă cred că am reușit să înțeleg  motivul real care a determinat această măsură. Probabil existau persoane care cunoșteau ce se va întâmpla cu România. Probabil exista un plan care trebuia urmat pas cu pas, al cărui unic scop unic era acela de a transforma un stat de sine stătător, într-unul vasal marilor puteri. România din punct de vedere economic nu mai prezintă un pericol pentru cei care-și bat joc de destinele și demnitatea noastră. Prin distrugerea învățământului s-a dorit eliminarea riscului ca generațiile ce vin, să poată pune piciorul în prag și să reconstruiască ce au distrus cei care s-au vândut. Nu întâmplător au fost lăsați unii să fure sute de mii, sute de miloane de euro din banii cu care țara noastră s-a îndatorat, pentru că cei care ne-au creditat nu aveau interesul să se  realizeze obiective economice care să ne scoată din criza economică în care ne scufundăm din ce în ce mai adânc. Scopul lor era acela de a îndatora țara, să intrăm în imposibilitatea de plată a creditelor, pentru ca ulterior să fim nevoiți să plătim datoriile externe cu resursele naturale de care încă mai dispunem, iar populația noastră să devină mână de lucru ieftină, practic sclavii Europei.

Tot în 1990, Nicușor Ceaușescu fiul dictatorului a spus că noi, cei care ne-am dorit democrația, nu vom fi capabili să zugrăvim ceea ce a construit tatăl său, a spus acest lucru pe fondul bășcăliei care se făcea atunci în media, legat de blocurile de locuințe, ce erau numite cutii de chibrituri. Mă simt frustrat că trebuie să recunosc că a avut dreptate. De construit, statul nostru nu a mai construit nimic în afară de faptul că s-au demolat  fabricile și uzinele, după care utilajele, fierul rezultat din structura de rezistentă a clădirilor  și flota maritimă au fost vâdute  la fier vechi,  din vânzarea cărora s-au îmbogățit șmecherii.

Tinerii noștri se confruntă cu o lipsă tot mai acută de locuințe din două motive. Fie pentru faptul că sunt mult prea scumpe pentru puterea lor de cumpărare, fie că aceste locuințe nu există, iar locuințele așa zis sociale sunt atribuite pe ochi frumoși unor persoane a căror situație materială le conferă posibilitatea să-și cumpere vilă, nu doar un amărât de apartament luat în urma vreunei șpăgi sau luat pe de-a moaca, datorită relațiilor sus puse.

Știm cu toții că ne confruntăm cu o lipsă tot mai acută de locuințe.  Numai că zilele trecute am fost informat că în cartierul Istru a început demolarea unui bloc de locuințe, urmare a unei “minunate” hotărâri de consiliu local. Cum de au putut fi de acord cu demolarea consilierii, ce  expertiză tehnică le-a prezentat primarul din care să reiasă că acel bloc prezenta un factor de risc pentru siguranța locatarilor, ce situație tehnico economică le-a prezentat, din care să reiasă că demolarea și construcția unui bloc nou de locuințe costă mai puțin decât reparațiile pe care le necesita blocul, pentru că de consolidarea blocului nici nu se punea problema. Spun acest lucru deoarece nu cred că primarul ne poate considera atât de naivi încât să credem că structura de rezistență a putut fi afectată de apa existentă la subsol, pentru că în condițiile date, dacă acesta a fost motivul invocat,  mai mult de 70% din blocurile din oraș ar fi trebuit demolate. Sperăm ca într-un termen scurt, consilierii noștri locali să vă prezinte dumneavoastră, cetățenilor acestui oraș, care a fost motivul pentru care au fost de acord cu demolarea blocului.

Nu doresc să fiu interpretat greșit, respect meseria de ospătar, dar de aici și până la aceea de inginer constructor, este cale foarte lungă.  Se spune că atunci când vrei să distrugi ceva, scrii o hârtie. Nici cel puțin nu are importanță ce scrii, atâta timp cât cei care ar trebui să nu te lase să greșești, nu știu din ce motive, închid ochii și spun … lasă să treacă și asta. Ce nu realizează domniile lor, este faptul că nu se știe când, cineva de bună credință, care iubește Giurgiu,  va dori să afle care a fost motivul real pentru care s-a dorit ca acel bloc să fie demolat  și ar fi extrem de grav, să  realizeze că motivul are de fapt alte substraturi. 

DSCF2535 DSCF2539

Oricum, faptul este deja consumat, blocul este demolat. Dar de râsul curcilor a fost următoarea situație. Din surse am aflat că primarul Barbu, însoțit de media din primărie și o televiziune locală s-a deplasat la Istru cu intenția vădită de a încerca să-și refacă imaginea destul de șifonată, crezând că prezentându-se giurgiuvenilor drept demolatorul, constructorul, cârmaciul orașului, va drege busuiocul. Numai că, nu a mai filmat nimic și și-a luat repejor tălpășița, deoarece mega firma de demolare, venită tooocmai de la București, SC  REM-RO  SRL,  ATENȚIE !!! stimații mei cititori, firma menționată mai sus sa apucat să demoleze alt bloc. Oameni buni, parcă trăim într-o peliculă din filmele cu proști. Cine este responsabil de acest lucru?  Primarul cu siguranță va spune că nu el, ca todeauna de altfel  are grijă ca de nerealizările lui să fie altul vinovat. Este inadmisibil să nu ai un reprezentat al primăriei când se execută astfel de lucrări.

DSCF2528DSCF2529

Sperăm să asistăm la o anchetă temeinică, nu una superficială cum suntem deja obișnuiți,care ne va da posibilitatea să aflăm cine este vinovatul și ce măsuri s-au luat în această situație fără precedent. Poate aceasta este singura soluție în accepțiunea domnului Barbu, prin care crede că ne putem face remarcați intern și internațional ca oraș dunărean, un potențial oraș turistic datorită căruia se poate justifica și ciupercocoliba de 150.000 de euro, deoarece turiștii dezoriențați în marea noastră metropolă, ca să nu se rătăcească, se vor duce mai mult ca sigur la agenția din carton presat, peste care tronează  frunza lui Udrea,  să afle unde se găsește cartierul Istru.

I.C. MANDU

Cronica Giurgiuveana

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *