Ziua Diplomației Române – 1 septembrie

Ziua Diplomației Române – 1 septembrie

Instituită prin Legea 269/2003 privind Statutul Corpului Diplomatic şi Consular al României, Ziua Diplomaţiei Române este marcată, în fiecare an, în luna septembrie, „pentru omagierea tradiţiei diplomatice româneşti şi pentru stimularea activităţii Corpului diplomatic şi consular al României”. De asemenea, reprezintă principalul moment în care este onorată, în spaţiul public, contribuţia pe care diplomaţia românească o aduce la dezvoltarea României şi la promovarea intereselor ei, peste hotare.

La Biblioteca Județeană „I.A. Bassarabescu” Giurgiu, este organizată, cu acest prilej, o expoziție cu titluri semnificative și autori consacrați în domeniu, cum ar fi Henry Kissinger, Dan Dungagiu, Nicolae Titulescu etc. Din multitudinea de cărți, vă recomandăm lucrările emblematice ale diplomatului giurgiuvean Neagu Udroiu, fost ambasador al României în Finlanda și Estonia. În prestigioasa colecție „Biblioteca Giurgiuveană”, produs editorial premium, cu o apariție neîntreruptă de zece ani, au fost publicate două dintre cărțile ce îi poartă semnătura: „Cartojani. Istorii vechi și noi” (2 vol., 2016) și „80” (2020). Neagu Udroiu ne-a onorat de multe ori cu prietenia domniei sale, fiind nelipsit de la evenimentele naționale și internaționale desfășurate la Biblioteca Județeană Giurgiu, alături de numeroși oameni de cultură remarcabili, într-un mediu cultural și profesionist, la standarde elevate.

Așa cum spunea academicianul Victor Spinei, „Dincolo de toate avatarurile existențiale, poporul român a fost capabil să genereze energii constructive, să creeze valori în diferite segmente ale vieții, să modeleze oameni înzestrați, care au dobândit prețuire și pe alte meridiane.”

Surse:                                                                                 

– „Diplomația României după Marea Unire din 1918”, coord.: Ion M. Anghel. Editura Academiei Române, 2020

Foto: volume din colecțiile Bibliotecii Județene „I.A. Bassarabescu” Giurgiu, Sala de lectură

Cronica Giurgiuveana

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *