Biserica Ortodoxă îi sărbătoreşte pe Sfinţii Arhangheli Mihail şi Gavriil în fiecare an pe 8 noiembrie. Tot atunci, este sărbătorit şi soborul lui Mihail şi Gavriil.

În popor, ziua de 8 noiembrie mai poarta şi numele de “vara arhanghelilor”. Vremea în aceasta zi este mai calda decât ar trebui să fie în această perioadă a lunii. Nu numai că este păcat să nu cinsteşti vara arhanghelilor sau să o petreci făcând diverse treburi în gospodărie, se spune… Munca în această zi este considerată a fi un semn de sfidare a puterii divine. Se crede că cel care încalcă această tradiţie se va chinui mult în ceasul morţii sale.

       Pe langă această zi caldă, tradiţia spune că între sfinţii Mihail şi Gavriil şi ziua de Crăciun trebuie să aibă loc şi “vara iernii”, adica vreo 3-4 zile călduţe şi binevoitoare.

Nu se ştiau foarte multe lucruri despre îngeri, însă în Biblie sunt descrişi ca fiind „duhuri slujitoare” (Evrei 1,14). Aceştia sunt fiinţe fără trupuri care îl slujesc pe Dumnezeu şi îi ocrotesc pe credincioşi la porunca lui Dumnezeu.

Prin urmare, în cazul în care îngerii se arată credincioşilor, nu aceea reprezintă forma lor adevarată, ci este pur şi simplu un chip de împrumut. Îngerii fac parte din „lumea nevazută”.

Conform Sfintei Scripturi şi mărturisirilor Sfinţilor, îngerii sunt slujitorii lui Dumnezeu, pe care îl iubesc şi îl preamăresc. De asemenea, la porunca lui, îngerii ocrotesc credincioşii şi popoarele. Dar, uneori îngerii sunt şi cei care aduc odată cu ei pedepsele lui Dumnezeu.

La fel s-a întamplat şi în cazul focului de peste Sodoma sau pedepsele din Egipt. Un alt rol al îngerilor este de a duce rugăciunile noastre la Dumnezeu. De asemenea, aceştia vestesc fapte mari, cum ar fi Buna Vestire, Naşterea Domnului, Învierea Domnului sau cea de-a doua Lui venire.

Arhanghelul Mihail, mereu lăudat pentru loialitatea de care a dat dovadă faţă de Dumnezeu, este mereu amintit de catre creştini şi iubit de către toţi credincioşii de pretutindeni. Văzând cum Lucifer s-a răzvrătit împotriva Domnului, Mihai rosteşte următoarele cuvinte: „Să luam aminte, noi, care suntem făpturi, ce a patimit Lucifer, cel care era cu noi: cel ce era lumina, acum întuneric s-a făcut. Că cine este ca Dumnezeut” Mi-ca-Elt Ca, numele de Mihail asta înseamnează: „Cine este ca Dumnezeu”.

Drept urmare, s-a intocmit soborul (adunarea si unirea) tuturor ingerilor care il iubeau, cinsteau si ascultau de Dumnezeu, iar Arhanghelul Mihail a fost numit de catre bunul Dumnezeu capetenie a tuturor ingerilor buni, un binefacator al mantuirii credinciosilor. Lua chip vazut si se arata multor credinciosi atat in vechea Lege, cat si in cea Noua.

Tot în această zi de cinste îl sărbătorim şi pe Arhanghelul Gavriil, preafrumosul şi înveselitorul care a luat chip omenesc şi a făcut multe minuni şi a oferit multe daruri, aşa cum este pomenit şi în cele două Testamente. În proorocia lui Daniil, Gavriil este descris ca fiind îngerul tălmacitor al vedeniei (Dan., 8, 16). Gavriil îi spune lui Daniil ce reprezintă cele şaptezeci de săptămâni de ani până la naşterea Domnului nostru, Iisus Hristos.

Conform tradiţiei, Gavriil este cel care se arată lui Ioachim şi Ana şi le vesteşte ca o vor naşte pe Născătoarea de Dumnezeu. În noul Testament, preotul Zaharia descoperă cu ajutorul lui Gavriil naşterea lui Ioan, Botezatorul Domnului. Tot el o anunţă pe Fecioara Maria de faptul că va da naştere Mântuitorului.

Conform  credincioşilor, Arhanghelul Gavriil este cel care a mutat piatra de pe uşa mormântului şi a stat deasupra ei când Domnul nostru Iisus Hristos a înviat. Tot el este cel care a dat de veste Mironosiţelor că Hristos a înviat. Pentru toate aceste fapte remarcabile Biserica Ortodoxa îl sărbătoreşte odată cu Sfântul Arhanghel Mihail, ocupând un loc de cinste în religia creştinească.

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *