Taierea Capului Sfantului Ioan Botezatorul. Traditii si obiceiuri pentru ziua de 29 august

Taierea Capului Sfantului Ioan Botezatorul. Traditii si obiceiuri pentru ziua de 29 august

Taierea cinstitului cap al Sf. Proroc Ioan Botezatorul este pomenita in calendarul crestin ortodox in ziua de 29 august.

Sfantul Proroc Ioan Botezatorul, cel ce a anuntat venirea lui Hristos, propovaduind “vestea cea buna” a intruparii Sale, este singurul Sfant caruia Biserica i-a inchinat o zi speciala de post.

Sfantul Proroc Ioan, cel care isi inchinase viata Domnului, propovaduia in pustiul Iordanului rugaciunea si postul, pocainta sincera si marturisirea greselilor: “si erau botezati de catre el in raul Iordan, marturisindu-si pacatele multimi de iudei” (Matei 3;6).

In vremea cand Sfantul Proroc Ioan propovaduia acestea, Galileea era condusa de Irod Antipa, care o luase la sine pe Irodiada, nevasta fratelui sau Filip. Sfantul Ioan, dupa ce i-a infruntat pe farisei si pe carturari, nu s-a sfiit sa-l infrunte si pe rege, spunand ca nu ii este ingaduit sa ia pe femeia fratelui tau.

Pentru faptul ca Ioan Botezatorul condamna in auzul tuturor legatura nelegiuita dintre cei doi si avea o mare influenta asupra multimilor, Irod ii dorea moartea. Temandu-se totusi de furia pe care ar fi putut-o isca in randul poporului uciderea lui, l-a inchis intr-una din cetati.

In ziua aniversarii sale, Irod a dat o petrecere, la care, dupa ce se ametesc de vin, Irodiada o pune pe fiica ei, Salomeea, sa danseze in fata invitatilor. Pentru aceasta, Irod ii ofera un mare dar: sa-si aleaga pana la jumatate din imparatie.

Insa, la sugestia mamei sale, ea refuza averile si cere sa i se dea pe tipsie capul lui Ioan Botezatorul. Regele porunceste taierea capului Sfantului Ioan, pe care Salomeea il da mamei sale.

Amintirea acestui omor il va chinui pe Irod toata viata. Cand a auzit de Iisus si de minunile savarsite de el, a crezut ca Ioan s-a sculat din morti. Cand a fost biruit de ostile arabe in anul 36, a considerat infrangerea drept o pedeapsa divina pentru uciderea Botezatorului.

Sfantul Proroc Ioan Botezatorul, cel care a avut taria sa condamne fariseismul si impietrirea inimii, propovaduind in schimb intoarcerea sincera catre Dumnezeu si catre sine, in pocainta si curatie sufleteasca, a platit cu viata curajul de a fi incriminat pacatele contemporanilor sai.

Taierea Capului Sfantului Ioan Botezatorul, traditii si obiceiuri

In ziua de 29 august, cand praznuim Taierea capului Sfantului Ioan Botezatorul, exista credinta in popor ca nu trebuie sa se foloseasca cutitul, totul se rupea cu mana. In popor se vorbea si de inceperea unui post, numit “de la cruce pana la cruce”, un post care tinea pana pe 14 septembrie (Inaltarea Sfintei Cruci), neconsemnat in calendarul crestin, care avea rolul de a-i curati pe cei care au savarsit omoruri sau alte pacate grave, potrivit crestinortodox.ro.

Tot in popor era intalnita si interdictia de a taia si manca fructe si legume cu forma rotunda, de exemplu pepenele nu era consumat in aceasta zi. Aceste obiceiuri nu au legatura cu Sfanta Scriptura si Sfanta Traditie, deci, nu trebuie respectate.

 

 

Cronica Giurgiuveana

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *