Sistemul de sanatate – maxima prioritate in proiectul liberalului Dumitru Beianu

Sistemul de sanatate – maxima prioritate in proiectul liberalului Dumitru Beianu

Vineri, 20 mai, în cadrul conferinței săptămânale de presă a PNL Giurgiu, domnul Dumitru Beianu a vorbit despre o temă extrem de sensibilă, și anume, sistemul de sănătate la nivelul județului Giurgiu. Sănătate tratată cu indiferență nu numai la nivel județean, dar și mai grav, tratată cu indiferență la nivelul întregii țări de către cei care au guvernat România în ultimii trei ani și jumătate, mai exact  guvernul PSD,  care au acum  nerușinarea și vorbesc despre maxima lor preocupare în ceea ce privește sistemul de sănătate. Despre problemele acute  și soluții pertinente în ceea ce privește crearea unui sistem de sănătate la standarde normale, domnul Beianu a spus:

În toate cercetările sociologice, sănătatea reprezintă, alături de problema sensibilă a locurilor de muncă, cel mai important domeniu pentru români. Este evident că sistemul sanitar românesc este deficitar la toate capitolele, iar măsurile luate până acum au fost insuficiente pentru obținerea serviciilor de calitate așteptate.

PNL propune, începând cu 2016, creșterea graduală a alocării bugetare pentru sănătate, până la 6% din PIB. Multe probleme inventariate sunt de competența guvernului, fiind rezolvabile doar prin schimbarea cadrului legislativ. Dar, chiar și în aceste condiții, administrația județului are de rezolvat multe alte carențe ce afectează grav buna funcționare a sistemului.

Principala provocare, generată de migrația cadrelor medicale, este de a aduce în județul Giurgiu cât mai mulți specialiști, cu contract de muncă pe perioadă nedeterminată sau de colaboarare. Există, de ani buni, cadrul legal pentru suplimentararea veniturilor salariale ale personalului medical, ceea ce permite Consiliului Județean Giurgiu să aloce sume din buget pentru acest scop. Ținând cont de afecțiunile cele mai des constatate, secțiile exstente, dotările actuale și care trebuiesc completate în anii următori, identificarea  necesarului de resurse umane, pentru Spitalul Județean ( cadre medicale superioare și medii ) și elaborarea unui pachet de avantaje, care pe lângă creșteri salariale să includă și posbilitățide cazare, bani pentru transport  etc. reprezintă cea mai urgentă măsură a noii conducerei a Consiliului Județean Giurgiu.

Aceeași abordare trebuie să urmărească și în ceea ce privește amenajare centrelor medicale în comune reprezentative, ca modalitate de tratare eficientă a persoanelor din mediul rural. Justificarea acestei urgențe derivă din faptul că există deja o competiție între județe, privind atragerea personalului medical în provincie, competiție căreia județul Giurgiu nu i-a acordat atenție până acum, iar îmbunătățirea rezultatelor necesită, alături de resursele alocate, timp și muncă de convingere.

În completarea acestei măsuri, propunerea pentru o echipă managerială din afara instituției devine logică. Restabilirea unor proceduri interne, un sistem obiectiv de evaluare a performanțelor, în vederea premierii personalului, pot fi elaborate și aplicate obiectiv doar de persoane competente dar neatașate de angajații spitalului.

Investițiile, la fel de necesare în perioada următoare, ținând cont că județul Giurgiu beneficiază, la această oră, de patru unități spitalicești publice, fiecare cu priorități dinstincte :

Spitalul Județean de Urgență Giurgiu : Reabilitare termică a corpurilor ce compun spitalul nou,  investiția trebuie să includă și un sistem de trigenerare energie termică și apă caldă, aer condiționat și energie electrică. Ambulatoriu de specialitate,  Ambulatoriu oncologic – investiția cuprinde doar extinderea și modernizare spațiilor destinate tratamentului. Achiziție aparatură performantă – nu vor lipsi multdisputatul aparat mamograf, dar și aparat pentru radio terapie, ca și componentă importantă în tratarea cancerului.

Spitalul Bolintin Vale: reabilitare termică – dată fiind vechimea construcțiilor, se avea în vedere reabilitarea interioară și exterioară, inclusiv dotări necesare modernizării condițiilor de tratare. Ambulatoriu de specialitate – vizează extinderea și modernizarea spațiilor deținute în orașul Bolintin Vale.

Spitalul de Ftiziologie Izvoru: Extindere și amenajare laborator radiologic – pentru investigații eficiente într-un domeniu cu incidență îngrijorătoare, spitalul are nevoie de un aparat radiologic modern, amplasat într-un spațiu corespunzător.

Centru Medico-Social Mogoșești:  Amenajare centru pentru îngrijiri paliative – existența, în sistem public, a unui centru pentru tratarea bolnavilor în fază terminală este obligatorie, renunțarea de către conducerea Consiliului Județean Giurgiu, la un proiect de un milion de euro, destinat acestui scop, demonstrează superficialitate crasă.

A concluzionat domnul Dumitru Beianu.

I.C.MANDU        

Cronica Giurgiuveana

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *