Sindicatul Agrostar vine in sprijinul fermierilor giurgiuveni

Sindicatul Agrostar vine in sprijinul fermierilor giurgiuveni

Joi, 22 septembrie, în comuna Malu, județul Giurgiu a avut loc o întâlnire între societatea civilă reprezentată de Federația Sindicală Agrostar prin președintele federației domnul Ștefan Nicolae și secretarul general domnul Raicu Horațiu și reprezentanții a cinci  UAT-uri din județ, respectiv gazda întâlnirii primarul comunei Malu domnul Șoavă Eugen, primarul comunei Slobozia domnul Gheonu Florin, primarul comunei Găujani domnul Marcu Dumitru și primarul comunei Gogoșari domnul Daia Dănuț.

dscf6155dscf6157

Cei care au făcut posibilă această întâlnire sunt domnii Șoavă Eugen primarul comunei Malu, care a candidat pentru al doilea mandat din partea formațiunii politice ALDE și domnul Țone Tudorel, fiu al satului, fost lider important în organizația județeană a PSD-ului giurgiuvean. Acum, așa cum îi place să spună, a rămas doar membrul de partid, din sufletul căruia emblema celor trei trandafiri nu poate fi ștearsă cu nici o „soluție” oferită din partea de vreunui alt partid.  Tudorel Țone își urmează cariera profesională, aceea de inginer agronom, fiind unul din sutele de  mici fermieri din Lunca Dunării.

Cei doi fii ai comunei Malu, Eugen și Tudorel, cum le spun oamenii locului, cunosc foarte bine multiplele probleme cu care se confruntă țăranul român de peste 25 de ani. Tocmai din acest considerent le-au lansat o invitație celor doi lideri ai Federației Sindicale Agrostar, din dorința de a găsi în urma discuțiilor soluții sustenabile pentru revigorarea agriculturii, ceea ce ar duce la creșterea nivelului de trai al locuitorilor de la sate.

Discuțiile purtate între cei prezenți au fost foarte variate începând cu incompetența managerială a tuturor guvernelor care s-au succedat de la revoluție și până azi, care au reușit performanța negativă să distrugă o agricultură eficientă. Această „performanță” a fost posibilă printre altele și datorită distrugerii sistemului de irigații,  însămânțarea terenurilor cu culturi fără să se țină cont de necesarul producției agricole care să mențină în echilibru balanța dintre necesarul intern și export. Vânzarea terenurilor agricole către străinii din afara granițelor țării, care de cele mai multe ori producția obținută o dau pentru export neținând cont de necesitățile țării sau și mai grav, lasă terenul nemuncit,  pârloagă cum se spune pe la noi, dându-se exemplu în acest sens comuna Vedea unde un cetățean arab are în concesiune peste 2.000 de ha teren arabil, mare parte din el nemuncit.

Referindu-se la soluțiile ce pot fi puse foarte repede în aplicare cu rezultate imediate, domnul Ștefan Nicolae președintele Agrostar a precizat faptul că federația dispune de persoane calificate, specializate în atragerea de fonduri europene pentru dezvoltarea agriculturii, persoane ce pot veni în sprijinul fermierilor giurgiuveni, în elaborarea de proiecte foarte bine întocmite, sustenabile, proiecte ce nu vor suporta riscul să fie returnate din cine știe ce omisiune sau eroare umană.  De asemenea liderii de sindicat i-au rugat pe primarii prezenți să le transmită micilor fermieri că ar fi mult mai bine dacă aceștia s-ar constitui în ferme mai mari, un fel de cooperative.

Despre beneficiile ce ar avea loc urmare a realizării unei astfel de forme lucrative, necesitatea realizării unor centre de colectare a legumelor și fructelor, centre de colectare a laptelui, realizarea unor micro-intreprinderi pentru conservarea legumelor și fructelor, precum și pentru obținerea derivatelor din lapte, necesitatea construirii unui abator și multe alte forme de dezvoltarea mediului agricol din zona noastră vom vorbi și le vom dezbate pe larg vineri, 30 septembrie în cadrul emisiunii televizate „Realitatea Nefardată” moderată de subsemnatul și difuzată la postul local de televiziune Giurgiu TV începând cu  ora 21:00, unde-i voi avea ca invitați pe domnul Ștefan Nicolae și domnul Tudorel Țone.

I.C.MANDU

Cronica Giurgiuveana

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *