SFINTII MIHAIL SI GAVRIL. Ziua de 8 noiembrie este numita si vara arhanghelilor

SFINTII MIHAIL SI GAVRIL. Ziua de 8 noiembrie este numita si vara arhanghelilor

 Sfinţii Arhangheli Mihail şi Gavril, sărbătoriţi pe 8 noiembrie sunt cei mai cunoscuţi în tradiţia bisericii Ortodoxe.

 Ziua de 8 noiembrie a început a fi prăznuită în Biserică ca sărbătoare a îngerilor, în veacul al cincilea şi s-a răspândit repede în tot Răsăritul creştin. Vorbind despre îngeri, Biserica ne învaţă că sunt duhuri slujitoare, slugi credincioase lui Dumnezeu, trimişi de acesta să fie prieteni şi ocrotitori ai oamenilor.

La început toţi îngerii au fost buni şi înţelepţi. După încercarea la care i-a supus Dumnezeu, înainte de Facerea Lumii, o parte dintre ei, adică cei conduşi de Lucifer, s-au răzvrătit,

 În popor, ziua de 8 noiembrie mai poarta și numele de “vara arhanghelilor”. Vremea în această zi este mai caldă decât ar trebui să fie în această perioadă a lunii. Nu numai că este păcat să nu cinstești vara arhanghelilor sau să o petreci făcând diverse treburi în gospodărie, se spune… Munca în această zi este considerată a fi un semn de sfidare a puterii divine. Se crede că cel care încalcă această tradiție se va chinui mult în ceasul morții sale. Pe lângă această zi caldă, tradiția spune că între sfinții Mihail și Gavriil și ziua de Crăciun trebuie să aibă loc și “vara iernii”, adică vreo 3-4 zile călduțe și binevoitoare.

 

Cronica Giurgiuveana

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *