Sfântul Dumitru 2021. Tradiții și Obiceiuri. Ce este interzis să faci astăzi, 26 octombrie

Sfântul Dumitru 2021. Tradiții și Obiceiuri. Ce este interzis să faci astăzi, 26 octombrie

Sfântul Dumitru 2021. Tradiții și Obiceiuri. Ce este interzis să faci astăzi, 26 octombrie. Marțea sunt trei ceasuri rele! Mare grijă la ziua de 26 octombrie! Află ce este interzis să faci de Sfântul Dumitru și cum te poți feri de rele în această zi de sărbătoare.

Anual, comunitatea creștină îl sărbătorește pe data de 26 octombrie pe Sf. Mucenic Dumitru. În această zi, în biserică se țin slujbe speciale întrucât, potrivit tradiției, Sfântul Dumitru este cel care prevestește venirea iernii. Acesta desfrunzeşte pădurile, întoarce căldura în pământ și usucă toate plantele.

În ziua Sfântului Dumitru, credincioşii care merg la biserică trebuie să împartă grâu fiert în numele sufletelor celor adormiți, iar femeile trebuie să împartă copiilor fructe uscate, mere, nuci și covrigi.

În Muntenia, tradițiile de Sfântul Dumitru, spun că bătrânii satului trebuie să aprindă un foc, din cărbuni, ce are o dublă întrebuințare. Focul are un rol purificator şi protector și îi va apăra pe săteni de necazuri. Mai întâi, copiii și tinerii trebuie să sară peste acest foc și să danseze în jurul său pentru a fi sănătoși pe parcursul anului, dar și pentru a avea noroc la măritiș.

După ce veselia ia sfârșit, bătrânii folosesc acest foc pentru a ține fiarele la distanță de săteni. Când e stins, fiecare familie ia o bucată de cărbune și o aruncă în grădină ca aceasta să primească putere de a rodi.

Ce e interzis să faci de Sfântul Dumitru

Tradiția spune că în această zi nu ai voie să folosești pieptenele deoarece vei atrage necazuri și primejdii. Se mai spune că cine seamănă usturoiul pe 26 octombrie va avea parte de pagube anul care vine.

Sărbătoare cu cruce roșie. În această zi nu ai voie să speli, să calci, sau să coși. Femeile trebuie să se țăină departe de treburile casnice, iar bărbații de cele din gospodărie.

În această zi se tunde coama cailor până la trei ani, ca să aibă părul frumos.

Cei care respectă cu sfințenie această sărbătoare vor fi feriți de boli.

Vestitorul iernii

Sfântul Dumitru este vestitorul iernii. În ziua de 26 octombrie, putem urmări câteva indicii ale naturii pentru a ști cum va fi vremea în lunile următoare. Dacă în ziua de marți, vremea va fi rece, atunci iarna noului an va fi blândă, dar dacă ziua de marți va fi însorită înseamnă că iarna va aduce greutăți.

Indiciile nu se opresc pe timpul zilei. Dacă în noaptea de 26 octombrie va fi lună plină, atunci iarna va fi aspră și va ninge mult.

Sfântul Dumitru este notat în scrierile teologice drept „patronul păstorilor”. În ziua de 26 ianuarie, ciobanii află cum va fi iarna. Tradiția spune că păstorul trebuie să își pună cojocul în mijlocul turmei sale. El trebuie să aştepte ca o oaie se va aşeza pe el. Dacă oaia va fi neagră, înseamnă că iarna va fi blândă, dar dacă oaia va fi albă, iarna va fi aspră.

Cronica Giurgiuveana

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *