Sfantul Dumitru 2018, sarbatoare! Ce traditii respecti azi si ce nu ai voie sa faci

Sfantul Dumitru 2018, sarbatoare! Ce traditii respecti azi si ce nu ai voie sa faci

Sfântul Dumitru 2018, prăznuit de Biserica Ortodoxă Creștină în fiecare an la data de 26 octombrie, marchează ultima și cea mai importantă sărbătoare a toamnei din calendarul creștin ortodox. Se știe că, după Sfântul Dumitru – sau Sâmedru- așa cum mai este denumit popular – începe iarna. Sfântul Dumitru pică în acest an vineri, 26 octombrie, și este o zi cu deosebite tradiții și superstiții aducătoare de noroc și sănătate.  

Sărbătoarea Sfântului Dumitru este întâmpinată în fiecare an cu hramuri răsunătoare, pomeni cu colaci delicioși, dar și jocuri cu focuri vii. După hramul Sfintei Parascheva, Sfântul Dumitru reprezintă ultima și cea mai însemnată sărbătoare a toamnei, care, conform superstițiilor pastorale, reprezintă începutul iernii. 

Oamenii aprind focuri mari e dealuri sau în curți peste care cei mici sar pentru a fi sănătoși, iar tinerii ca să se căsătorească. Rolul focului este de a alungă atât fiarele, având și puteri roditoare, astfel încât după ce este stins oamenii obișnuiesc să arunce în grădină cenușă și cărbuni. 

De Sfântul Dumitru, femeile în vârstă obișnuiesc să împartă covrigi, nuci, mere, pâine, struguri și prune uscate tuturor celor care sar peste foc. Tot ele pregătesc pomeni pentru cei morți: de Sâmedru se împarte colivă și colaci în formă de cruce. 

De sfântul Dumitru este păcat să te îndeletnicești cu treburile gospodărești.

De Sfântul Dumitru, servitorii se tocmesc pentru diverse treburi și se strică stanele. În unele zone, țăranii îl prăznuiesc pe Sfântul Dimitrie, Izvorâtorul de mir, că fiind cel care a dat oamenilor vinul, folosit la Sfântă Împărtășanie.

Sâmedru era considerat patronul păstorilor. Pentru a putea vedea cum va fi iarnă care vine, păstorii obișnuiesc să își așeze cojocul pe iarbă în mijlocul oilor, așteptând să vadă care oaie se va așeza pe el. Dacă o oaie neagră se așează înseamnă că iarnă va fi una bună, în timp ce dacă se va culca o oaie albă, iarnă va fi aprigă.

De sărbătoarea Sfântului Dumitru, Izvorâtorul de mir se întâlnesc foarte multe obiceiuri frumoase și în alte regiuni ale țării de 26 octombrie.

 În Bucovina, persoanele care vor semăna usturoiul după Sânmedru vor avea parte anul viitor doar de pagubă, iar în regiunea Olteniei, oamenii cred că doar dacă vei respectă toate tradițiile acestei sărbători vei fi într-adevăr protejat de necazuri și primejdii.

Cronica Giurgiuveana

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *