Scutul antiracheta de la Deveselu a fost inaugurat astazi

Scutul antiracheta de la Deveselu a fost inaugurat astazi

Statele Unite şi România au anunțat astăzi finalizarea bazei antirachetă de la Deveselu, care va fi operaţională în 2016, pentru a oferi protecţie în faţa unor potenţiale atacuri din partea Iranului, au declarat trei oficiali americani din cadrul administraţiei şi din apărare.

Ambasada SUA în România şi Ministerul român al Afacerilor Externe vor anunţa “capabilitatea tehnică” a bazei, care include un radar puternic, interceptori de rachete şi echipament de comunicaţii, au precizat sursele citate.

“Acest lucru înseamnă că toate componentele majore ale sistemului de apărare antirachetă, inclusiv rachetele, se află acolo şi au fost predate comandanţilor militari”, a declarat unul dintre oficiali.

Comandanţii militari vor declara baza Aegis Ashore operaţională la începutul lui 2016, după ce va fi integrată în sistemul de apărare împotriva rachetelor balistice al NATO, a precizat oficialul.

Locotenent-comandorul Tim Hawkins, un purtător de cuvânt al Forţelor Navale americane, a refuzat să comenteze cu privire la anunţul aşteptat, dar a precizat că baza este “un pas important în eforturile de protecţie în faţa ameninţării tot mai mari reprezentate de proliferarea rachetelor balistice cu raza de acţiune tot mai lungă şi din ce în ce mai letale şi mai sofisticate”.

Anunţul de vineri intervine după ani de planuri şi eforturi din partea Agenţiei pentru Apărarea Antirachetă (MDA) a SUA, al cărei director, viceamiralul James D. Syring, se va afla la Bucureşti pentru acest eveniment.

Baza de la Deveselu a fost inițial construită în 1952, cu bani veniţi de la Uniunea Sovietică. Acolo s-au înregistrat şi câteva premiere: aterizări ale avioanelor MiG 15 şi primul zbor supersonic, cu un MiG 19.

De altfel, scutul este şi subiectul unei dispute aprinse între Statele Unite şi Rusia. Vestul şi Alianţa Nord-Atlantică privesc proiectul cu entuziasm. Ca pe o măsură eficientă de protecţie în cazul în care potenţialul inamic porneşte un război cu rachete balistic. Rusia consideră că scutul de la Deveselu îi ameninţă securitatea şi a lansat numeroase avertismente.

 

Cronica Giurgiuveana

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *