Pericolul nestiut din tigaretele electronice

Pericolul nestiut din tigaretele electronice

Tigaretele electronice (e-cigarettes), prezentate ca fiind “mai bune” pentru sanatate decat cele clasice, pot infecta computere, ele devenind un vector pentru malware atunci cand sunt incarcate printr-un USB conectat la calculator, relateaza The Guardian online.

Potrivit ziarului britanic, in cazul in care o tigareta achizitionata de la un comerciant de neincredere este conectata la un computer ea poate obtine acces la dispozitiv.

Intr-o postare pe site-ul de socializare pentru stiri Reddit se sugereaza ca cel putin un director a fost vizat de un astfel de atac. “Computerul unui anumit director a fost infectat cu un malware a carui sursa nu putea sa fie determinata”, scrie un utilizator al site-ului.

“Dupa ce au fost excluse toate modalitatile traditionale de infectare, IT-ul a inceput sa analizeze alte posibilitati. Tigareta made in China avea un malware puternic codat in incarcator, iar atunci cand a fost introdusa intr-un port USB al unui computer malwareul a sunat acasa si a infectat sistemul” continua acesta.

Un consultant in domeniul securitatii de la Trend Micro, Rik Ferguson, considera povestea intru totul plauzibila. “O linie de productie de malware exista de cativa ani, infectand rame electronice de fotografii, MP3-playere si altele”, a declarat el, dand ca exemplu o rama produsa de Samsung care era livrata, in 2008, cu un malware pe discul de instalare a programului.

Potrivit The Guardian, si mai ingrijorator este un atac cunoscut sub numele de “BadUSB”, care implica reprogramarea dispozitivelor de tip USB la nivel hardware. “Cipuri USB foarte raspandite, inclusiv de tip thumb drives, nu au nicio protectia fata de asemenea reprogramare”, avertizeaza SRLabs, o firma cu sediul in Berlin, care a publicat codul.

Combinarea celor doua, subliniaza Ferguson, “poate pleda puternic ca firmele sa dezactive porturile USB sau cel putin sa recurga la un management care sa permita doar dispozitive autorizate”. El le recomanda consumatorilor sa “foloseasca programe antimalware si sa utilizeze doar dispozitive de incredere pentru a contracara amenintare”.

Tigarete electronice si echipament conex ca incarcatoare au fost implicate in peste 100 de incendii intr-o perioada de mai putin de doi ani, potrivit unor date dezvaluite la inceputul lui noiembrie de agentia Press Association (PA).

Sursa: Mediafax

Cronica Giurgiuveana

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *