Parlamentarii o iau inaintea Guvernului: Au depus un proiect pentru suspendarea exportului de lemne

Parlamentarii o iau inaintea Guvernului: Au depus un proiect pentru suspendarea exportului de lemne

Mai mulți deputați au depus o inițiativă legislativă prin care propun interzicerea exportului de buşteni, cherestea şi lemne de foc pe o perioadă de cinci ani, şi nu doar de câteva luni, aşa cum propune Executivul. Cei 12 deputați, cei mai mulţi de la Putere, dar şi din Opoziţie au venit cu această propunere după ce premierul Victor Ponta a anunţat că măsura nu se va lua prin Ordonanţă de Urgenţă, aşa cum voia iniţial, ci prin proiect de lege, trimis la Parlament. 

 Pe 16 mai, Ministerul Mediului a prezentat un proiect de Ordonanţă de Urgenţă care stabilea că exportul de materiale lemnoase, va fi suspendat până la 31 august. Pe 20 mai, Guvernul a stabilit că măsura va fi promovată prin lege, însemnând după dezbateri parlamentare. O zi mai târziu, 12 deputaţi PLR – PC, dar şi de la grupul democrat şi popular au depus o iniţiativă legislativă.

“În scopul refacerii suprafeţei forestiere şi pentru respectarea dreptului oricărei persoane la un mediu sănătos, este interzis exportul de materiale lemnoase sub formă de buşteni, cherestea şi lemn de foc pe o perioadă de cinci ani.”

“Prin susținerea necontrolată a exportului de material lemnos se încurajează tăierile ilegale de pădure. De 25 de ani, în România ni se fură și aerul, ni se taie pădurile și nimeni nu ia atitudine”, a declarat deputatul Liliana Mincă.

Iniţiativa legislativă rămâne două luni în consultare publică, după care va fi dezbătută întâi de Senat, apoi de Camera Deputaţilor.

Sursa realitatea.net

Cronica Giurgiuveana

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *