Panait Istrati (10 august 1884 – 16 aprilie 1935) – Din Ciulinii Bărăganului în himera Levantului fastuos

Panait Istrati (10 august 1884 – 16 aprilie 1935) – Din Ciulinii Bărăganului în himera Levantului fastuos

La împlinirea a 139 de ani de la nașterea scriitorului român Panait Istrati, Biblioteca Județeană „I.A. Bassarabescu” Giurgiu vă readuce în atenție opera celui ce a fost numit la un moment dat „scriitorul vagabond” și care a reușit să fascineze cei mai de seamă reprezentanți ai literaturii franceze, o personalitate cu totul aparte și atipică, mereu în căutarea unui „afară” plin de lumină, cu un farmec nebănuit, la fel de simplu și intangibil ca mâna întinsă după un zbor de fluturi.

Așa cum spunea Romain Rolland, Panait Istrati este „un povestitor născut, un povestitor din Orient, care se încântă și se emoționează de propriile-i povestiri, și așa de mult se lasă robit de ele că, odată cu povestea începută, nimeni nu știe, nici chiar el, dacă ea va ține o oră sau o mie și una de nopți.”

„… Nu mai pot aștepta să-mi găsesc timpul necesar ca să răspund. Nu mai pot aștepta după ce am devorat „Chira Chiralina” în toiul nopții. Trebuie să-ți spun numaidecât: e formidabil! Nu există nimic în literatura de azi care să aibă tăria aceasta.” (Romain Rolland, 1922)

„Chira Chiralina” rămâne și astăzi un interludiu senzațional, o antiteză între grandoarea aparentă și mocirla morală în care se complac personajele, ca un arbore desfăcut în crengi, fiecare cu întâmplarea sa unică.

Vă așteptăm cu drag la bibliotecă, locul unde fiecare carte deschide o lume nouă, cu tot atâtea înțelesuri pe câte litere amestecate de minți neobosite!

Foto: volume din colecțiile Bibliotecii Județene „I.A. Bassarabescu” Giurgiu, Sala de lectură

Elena Damian, bibliotecar

Cronica Giurgiuveana

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *