Ionel Muscalu este omul potrivit la locul potrivit

Ionel Muscalu este omul potrivit la locul potrivit

Definiția muzeului data de istoricul și publicistul Iosif Sterca-Șuluțiu este următoarea :

„Muzeul e arsenalul cel mai puternic cu care un popor îşi apără originea, identitatea şi tot ce a moştenit de la străbuni.”

Noul director al muzeului „Teohari Antonescu” Ionel Muscalu, marți 30 ianuarie a ținut prima conferință de presă din această calitate.

 „Prezența mea aici este datorată faptului că doresc să fac vizibil din nou muzeul județean, și de a face tot ce pot eu și oamenii care lucrează aici ca să facem din acest deziderat un mod de lucru prin care să nu se mai pună niciodată problema lipsei vizitatorilor. Am găsit aici o echipă pe care eu o consider bună alături de care sunt convins că voi putea lucra foarte bine. …”

După cele câteva cuvinte de început Ionel Muscalu a prezentat un program elaborat,  conceput împreună cu  tot colectivul muzeului.  Un program vast care cuprinde expoziții, apariții editoriale, menționând la și altele  nevoia  de publicitate pe care  muzeul  o resimte.

Ionel Muscalu a vorbit despre prima acțiune pe care muzeul a avut-o deja anul acesta  cu ocazia Zilei Naționale a Culturii,  continuând cu toate celelalte activități muzeografice  ce se vor desfășura pe tot cuprinsul anului 2018.

 Prima acțiune va începe  chiar de mâine, 31 ianuarie când  muzeul va sărbători 600 de ani de la trecerea în neființă a domnitorului Mircea cel Bătrân, părintele spiritual al orașului Giurgiu.

-1 februarie lansare de carte Mircea cel Bătrân

-7 februarie întâlnire cu reprezentanții muzeului regional din Ruse

-Tot în luna februarie va avea loc o expoziție interesantă intitulată „ De dragoste și tutun ”

-23 aprilie de ziua orașului expoziție Româno – Bulgară intitulată „  Salon de primăvară ”

-20 mai noaptea muzeelor

Acțiunile  muzeografice  se vor desfășura, așa cum am mai spus,  pe tot parcursul anului 2018  aproape în fiecare lună. Ne păstrăm plăcerea de a vă informa și veni cu detalii în plus ori de câte ori vor avea loc astfel de evenimente.  

Ionel Muscalu vorbea de fiecare dată când avea ocazia despre Giurgiu ca despre un oraș mort. Un oraș  în care,  spun eu, nu se întâmplă nimic, în care praful și semințele ciulinilor din cartierele mărginașe ne umplu nările de praf și sufletul de amărăciune.  Despre muzeu se crede că este un loc anost, că nu are viață, că acolo sunt câteva sau mai multe relicve istorice pe care muzeografii  au grijă să le  șteargă de  nepăsarea uitării.  Și până nu de mult acest lucru chiar a fost adevărat, muzeul giurgiuvean Teohari Antonescu a avut parte de directori care au omorât muzeul,  au omorât muzeul prin nepăsare, prin indolență și ce este și mai grav prin prostie și grandomanie.  Aveau oamenii mașini la scară,  salarii bune spre foarte bune și atunci de ce să deranjeze?  Mai bine lăsau să lâncezească muzeul ca să poată face parte din tabloul orașului mort,  plin de praf și de semințele ciulinilor de la periferia orașului.

Îi doresc sincer succes lui Ionel și echipei lui. Am avut privilegiul să-l cunosc pe muzeograful  Breazu,  un tip dinamic,  viu,  plin de idei novatoare,  de punere în valoare a muzeului. Împreună și alături de ceilalți muzeografi,  muzeul Teohari Antonescu va deveni un adevărat lăcaș de cultură istorică. Un popor care nu își cunoaște trecutul nu are cum să facă prognoze pentru viitor.

I.C.MANDU

 

 

Cronica Giurgiuveana

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *