Intrarea in Biserica a Fecioarei Maria(Ovidenie)-cruce rosie

Intrarea in Biserica a Fecioarei Maria(Ovidenie)-cruce rosie

Luni, 21 noiembrie creștin-ortodocșii celebrează Intrarea în Biserică a Maicii Domnului care este cunoscută în popor sub denumirea de Vovidenia sau Ovedenia. Această sărbătoare ne pune înainte ziua în care, după tradiție, Sfinții Ioachim și Ana au adus pe fiică lor Măria, în vârstă de trei ani, la templu. 

Se crede că “în această zi s-a vedit lumea, pe care Dumnezeu a blagoslovit-o la Blagoveştenie” (T. Pamfile), iar pentru asta, oamenii din comunităţile tradiţionale conservatoare, petrec noaptea din ajunul sărbătorii cu lumina aprinsă, fac focuri şi încearcă să desluşească semnele cerului. “…Dacă în seară acestei zile cerul este senin şi cu stele, anul nu va fi chiar aşa de bun în recolte, dar mai vârtos va fi dacă-i cu neaua şi zăpadă”. (Marcel Lapteş).

Tot acum, recurg la numeroase practici magice de propitiere (aprind lumânări pentru cei morţi fără lumina, lumânări despre care se crede că ard şi pe lumea cealaltă) şi apotrofice (pentru sănătatea ochilor şi “sporirea vederii”). Acestea din urmă influenţează şi puterea de viziune a vrăjitoarelor, care în această noapte “văd cel mai bine”, fac farmece, descântă, ghicesc viitorul, adâncind misterul unui timp magic, în care totul este posibil. “…Dacă pui într-un blid apă la privegheat şi o tai până în zori, a două zi, apa se face de mare ajutor pentru sănătatea trupului şi a minţii”. (M. Lapteş).

Tot astăzi, femeile încep să ungă cu usturoi locurile de trecere (prag, ferestre, cuptor), ca să nu între farmecele în casă, pentru că, potrivit credinţei populare, urmează o perioadă în care forţele malefice se vor descătuşa. Din acelaşi motiv, începând cu această zi şi până la Sângiorz, femeile nu mai au voie să spele rufele la râu iar prelucrarea pieilor de animale şi a lânii sunt strict interzise în comunitate.

Cronica Giurgiuveana

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *