Giurgiu, un oraş al nimănui

Giurgiu, un oraş al nimănui

Atunci când vrei să afli de cât de bine o duc oamenii dintr-un oraş nu trebuie să faci altceva decât să priveşti felul cum arată oraşul. Dacă este un oraş prosper oraşul este curat şi viu, dacă locuitorii oraşului trăiesc după azi pe mâine oraşul este murdar şi pare mort.

Nu îmi doresc să par un nostalgic după vremuri de mult apuse. Dar gunoaiele care  persistă la tot pasul în oraş, mobilierul stradal distrus mă determină să mă întreb dacă oraşul nostru mai este păstorit de cineva. Îmi aduc aminte că în perioada în care primar al oraşului era Lucian Iliescu în cadrul primăriei exista un serviciu căruia i se spunea Mass-media. Oamenii care îşi desfăşurau activitatea în cadrul acestui serviciu, printre alte activităţi, după orele 22:00 mergeau pe toate străzile din oraş şi îşi notau ce becuri sunt arse sau sparte, verificau starea mobilierului stradal,  ce gropi au apărut în carosabil, dacă străzile sunt curate şi dacă la locurile special amenajate pentru depozitarea gunoiului menajer este făcută curăţenie, după care făceau un raport de activitate în care erau trecute ce becuri sunt arse sau sparte, ce bănci sunt rupte, ce coşuri de gunoi sunt arse, sparte sau rupte, ce gropi sunt în carosabil şi despre curăţenia din oraş. Iar în fiecare dimineaţă, la şedinţa operativă pe care primarul o avea cu directorii societăţilor subordonate consiliului local  li se aducea la cunoştinţă ce s-a constat în teren şi li se cerea în mod imperativ intervenţia şi luarea de măsuri urgente. Tot cu ocazia acestor şedinţe operative era traşi la răspundere şi poliţiştii locali care aveau ca şi atribuţiuni paza bunurilor publice.

Nu ştiu dacă acum se mai ţin astfel de şedinţe operative, dar din câte se vede cu ochiul liber, primarul nu pare a fi informat de felul cum arată oraşul. Nu ştiu în cadrul cărei direcţii, controlată de consiliul local, se află gestiunea mobilierului stradal. Cred că a niciunei direcţii pentru că altfel nu se explică cum este posibil ca nimeni să nu ia nicio măsură.

Dacă nu au posibilitatea să-i identifice, cu sprijinul poliţiei locale, pe cei care produc aceste acte de vandalism, dacă nu au surse de finanţare să le înlocuiască, cel puţin ar trebui să demonteze ce a  mai rămas din coşurile de gunoi care nu fac altceva decât să prezinte starea dezolantă în care se găseşte oraşul nostru. Şi când te gândeşti că alegerile locale bat la uşă. Sau poate cineva vrea cu tot dinadinsul să-l saboteze pe primarul Nicolae Barbu. Nu ştiu, mă întreb şi eu ca şi cetăţean al acestui oraş.

I.C.MANDU

Cronica Giurgiuveana

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *