Ghid de supravietuire in caz de furtuna. Ce trebuie sa faceti la alerte de ploi si vijelii

Ghid de supravietuire in caz de furtuna. Ce trebuie sa faceti la alerte de ploi si vijelii

Ghidul de supraviețuire în caz de furtună nu este cunoscut de toată lumea astfel că accidente nefericite au loc în țară, de la persoane accidentate de copaci căzuți de furtună până la oameni trăzniți pe câmp, pentru că au făcut greșeala să se adăpostească sub un copac. Până la 100 de persoane sunt afectate în fiecare an de furtuni și trăznet

Ce să (NU) faceți în caz de furtună. Alertă de ploi și vijelii în aproape toată țara, coduri galbene în majoritatea județelor, și pentru prima dată în ultimii ani, a fost emis cod roșu de inundații. Iată ghidul de supraviețuire în funcție de locul unde vă aflați.

În spațiile deschise:                           

  1. a) dacă sunteți pieton:

nu vă adăpostiți sub pomi sau în zonele înalte (mai ales în timpul unei furtuni cu descărcări electrice);

evitați apropierea de obiecte care pot fi buni conductori (stâlpi, turnuri, bare, garduri și alte structuri metalice);

nu atingeți peretii adăpostului cu mâna, capul sau umerii;

nu vă deplasați în zone în care există riscul de a fi loviți (construcții în desfășurare, arbori îmbătrâniți, geamuri deschise, acoperiș șubred);

  1. b) dacă sunteți în mașină:

trageți pe dreapta într-un loc ferit;

dacă aveți timp parcați mașina în garaj sau în zone în care nu există riscul de a fi lovită de obiecte care cad și acoperiți-o cu o husă impermeabilă.

În locuințe:

închideți toate geamurile și usile;

deconectați aparatura electrocasnică, televizorul sau calculatorul chiar dacă nu funcționează în acel moment.

Cum te ferești de furtună. Alte sfaturi utile:

  1. Primul lucru pe care îl puteți face pentru a preveni o tragedie este să verificați prognoza meteo și, dacă puteți evita, să nu ieșiți în câmp la lucrări în acea zi sau în intervalul în care se anunță furtuna.
  2. Dacă sunteți într-un grup, se recomandă să nu stați împreună, ci să rămână o distanță de măcar trei metri între o persoană și alta. Astfel, se reduce șansa de a se transfera electricitatea de la o persoană la alta.
  3. Nu țineți asupra dumneavoastră niciun obiect metalic pentur că vă creșteți riscul de a fi lovit. Curentul va fi condus prin acest obiect și apoi prin corpul dumneavoastră. Este valabil și dacă aveți în spate un rucsac ce are un cadru de metal, un lucru la care poate nu v-ați gândi, dar care vă expune.
  4. Apa este un foarte bun conductor și electricitatea din trăsnet poate ajunge la dumneavostră cât ați clipi. Aveți grijă să nu stați în apă sau să nu aveți apă care să ajungă la dumneavoastră. Nu e nevoie să vă lovească trăsnetul direct ca să simțiți electricitatea. Tot în acest scop, se recomdă să aveți încălțăminte de cauciuc care poate fi salvatoare întrucât cauciucul e un foarte prost conductor de curent.
  5. Dacă sunteți în casă sau în fermă, evitați să folosiți telefonul fix și chiar pe cel mobil (valabil și dacă sunteți în câmp). Evitați contactul cu piese metalice (cum ar fi robinete) și altele.

Rețineți:

Între 20 si 100 de persoane sunt afectate în fiecare an de furtună şi traznet.

Alte câteva sute se prezintă la spital cu traumatisme variate datorate geamurilor sparte, prăbușirilor de arbori, obiectelor antrenate de rafalele de vant.

În cazul trăznetului efectul este adesea letal iar puținii supraviețuiori au frecvent sechele grave sau traume psihice.

Cele mai multe victime se adăposteau de ploaie sub pomi, adesea în rural dar sunt și cazuri în care pacienții au fost trăzniți în mașină sau în apartamente.

 

Cronica Giurgiuveana

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *