Extraordinara sedinta a consiliului local !!!

Extraordinara sedinta a consiliului local !!!

Așa după cum suntem obișnuiți edilul nostru șef, primarul Giurgiului, domnul Nicolae Barbu este plecat într-un binemeritat concediu. Și cum obrazul subțire cu cheltuială se ține, a plecat ca tot românul să-și petreacă concediul la o aruncătură de băț, colea la Tenerife, după care va face o scurtă vizită prin Portugalia. Acesta a fost motivul pentru care nu ne-am putut bucura de prezența dumnealui la ședința extraordinară a Consiliului Local Giurgiu. Și cine știe, obosit de prea multă odihnă,  va fi nevoit să-și mai ia un concediu de odihnă.

 Oricum acest lucru nu mai contează, atâta timp cât primăria poate fi condusă și prin telefon și mai ales când  dispui de oameni competenți care te pot suplini cu brio, așa cum este cazul domnului Gigi Oprișan, inspectorul general școlar, care acum deține și funcția de președinte al consiliului local, care și-a luat atribuțiunile foarte în serios. Ca un veritabil profesor de sport  i-a certat pe consilierii opoziției, vorbindu-le despre bunul simț ca și cum s-ar fi aflat în timpul orei de sport când îi ceartă pe copii că nu au echipamentul corespunzător, spunându-le că pe viitor, dacă nu vor veni în șort și maiou sau tricou roșu, nu le va mai da mingea să se joace cu ea în curtea școlii.

Punctele după ordinea de zi dezbătute s-au referit la suplimentarea bugetului local, modificarea organigramei și a statului de funcții ale SC Întreținere Peisagistică a Spațiilor Verzi S.A Giurgiu și aprobarea avizului de principiu în vederea efectuării unui schimb de terenuri între municipiul Giurgiu și domnul Ștefănică Ion.

La primul punct după ordinea de zi consilierul PNL domnul Mihai Matei a pus câteva întrebări și observații, pertinente zic eu, legate de câteva din punctele  proiectului de hotărâre și anume, faptul că în buget, la capitolul cheltuieli cu personalul din școlile giurgiuvene nu era trecut nici măcar un leu suplimentar, faptul  SC Giurgiu Servicii Locale SA a solicitat majorarea bugetului cu un milion de lei fără să existe nici-o documentație economică prin care să se justifice solicitarea și pentru ce este necesară o sumă de 800 milioane lei vechi pentru achiziționarea unor tablete electronice.

La prima întrebare domnul Gigi Oprișan a prezentat diligențele pe care Inspectoratul General Școlar le-a avut cu Primăria municipiului Giurgiu și un grafic cu echilibrarea bugetului. Se pune întrebarea de ce documentele respective nu au fost anexate la rectificativ și vii să le fluturi acum ca semn al încercării de a scotate castanele din foc cu mâna opozanților politici, când dumneata ai dat dovadă de neglijență ? Mă rog, dar asta-i altă poveste, promit că voi reveni.

La cea de-a doua observație a răspuns o doamnă din aparatul primăriei, care a dat un răspuns de genul că nu s-a prezentat nici o documentație pentru că suma reflectă doar o estimare, funcție de lucrările efectuate anul trecut și i-a scăpat și porumbelul din gură spunând că în suma respectivă sunt trecute și lucrări efectuate de GSL către primărie și neachitate. Păi înțeleg că o parte din sumă reprezintă o proiecție economică în viitor. Dar care sunt sumele  pe care executivul le are de plată către GSL, nu puteau fi prezentate ?

Referitor la cei 800 de milioane alocate pentru achiziționarea unor tablete, domnul Gigi Oprișan a răspuns cu nonșalanță: „ Urmează să se achiziționeze un număr de 25 de tablete pentru dumneavoastră domnilor consilieri”. Habar nu aveam că noi, la consiliul local Giurgiu avem 25 de consilieri. Și eu care credeam că sunt numai 21! Dar domnul președinte al consiliului local cu siguranță știe mult mai multe decât știu eu.

La cel de-al doilea punct după ordinea de zi,  consilierul local Mihai Matei a pus o întrebare legată de costurile ce urmează să fie suportate de către bugetul primăriei în eventualitatea în care o serie de servicii vor fi externalizate. Răspunsul, mie cel puțin, mi s-a părut ambigu. Se vorbea despre o sumă de 5 milioane lei vechi, dar raportată la ce ? Dumnezeu știe !!! Care este multiplul sumei în decursul unui an s-a omis să se spună. Dar eu tot nu reușesc să înțeleg ce servicii să se mai externalizeze atâta timp când toată lumea știe că întreaga activitatea a SC Întreținere Peisagistică a Spațiilor Verzi SA a fost preluată de GSL. Poate cândva cineva vă va răspunde la această întrebare, cu toate că eu sunt sigur că nu.  

Primele două puncte după ordinea de zi au fost votate și aprobate de consilierii locali ALDE și PSD, consilierii PNL s-au abținut.

Cel de-al treilea punct, care se referea la un schimb de terenuri între municipiul Giurgiu și domnul Ștefănică Ion nu a fost aprobat, cu toate PSD-ul deținea majoritatea, dar pentru validarea acestui proiect era necesar două treimi, iar consilierii ALDE și PNL au votat împotrivă.

După terminarea extraordinarei am schimbat câteva cuvinte cu domnul Anghelescu Adrian, consilier PNL care-și exprima nedumerirea vis-a-vis de faptul că nu înțelege de ce li se mai solicită consilierilor locali avizul de principiu pentru schimbul de terenuri, atâta timp cât executivul, chiar și fără acordul dumnealor se pare că au demarat lucrările !!!

 Domnul Ionel Muscalu, consilier ALDE îmi spunea că și-a asumat rolul de a fi vocea cuvintelor spuse de giurgiuveni, dar neauzite de factorii de decizie. Referitor la schimbul de terenuri, domnul Muscalu a spus că dacă ne uităm cu atenție în documentele pe care le deține urbanismul din primărie vom observa că terenul cu pricina a avut mai mulți proprietari și de fiecare dată s-a procedat la un schimb. Motivul este dat de faptul că pe terenul respectiv nu se poate construi întrucât terenul este străbătut de coloanele de apă, de canalizare și cabluri electrice subterane…

Trăim în țara în care oamenii vorbesc aceeași limbă, dar nu se pot înțelege.

I.C.MANDU

Cronica Giurgiuveana

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *