Deputatul giurgiuvean Alexandru Andrei s-a aflat la inceputul lunii octombrie intr-o vizita de lucru in Bulgaria

Deputatul giurgiuvean Alexandru Andrei s-a aflat la inceputul lunii octombrie intr-o vizita de lucru in Bulgaria

La începutul lunii octombrie deputatul Alexandru Andrei a participat la o întâlnire de cooperare bilaterală în Bulgaria alături de președintele Comisiei pentru apărare, ordine publică și siguranță națională din Camera Deputaților – Dorel Căprar – și deputatul Vlad Bontea, membru al Comisiei. Prima întâlnire de pe agenda acestei vizite a fost cea cu Krasimir Karakachanov, viceprim-ministru pentru ordine publică și securitate și ministru al apărării din țara vecină, întâlnire la care au participat și omologii din Comisia pentru securitate internă și ordine publică – reprezentată de președintele Tsvetan Tsvetanov – și Comisia pentru apărare a Parlamentului Bulgariei. În dialogul purtat, s-a vorbit despre similitudinea pozițiilor și congruența intereselor României și Bulgariei, state membre NATO și UE. Din discuții, a reieșit importanța intensificării cooperării dintre cele două părți, prin exerciții militare comune, dar și prin susținerea în comun a unor proiecte în cadrul cooperării la nivelul Uniunii Europene. La întâlnire a fost prezent și ambasadorul Extraordinar şi Plenipotenţiar al României în Republica Bulgaria, Ion Gâlea.

După întâlnirea cu ministrul de Interne, programul delegației Comisiei pentru apărare, ordine publică și siguranță națională din Camera Deputaților a continuat cu o altă întâlnire, de data aceasta, la Directoratul General al Poliției de Frontieră din Bulgaria, unde am fost primiți de comisarul șef Stoyan Ivanov, director adjunct al structurii. Tema discuțiilor de aici a fost capacitatea de securizare a frontierelor, iar gazdele noastre ne-au prezentat cooperarea cu țările vecine în vederea gestionării fluxului de migranți și acțiunile desfășurate împreună cu FRONTEX. A urmat, apoi, o vizită la Centrul Național de Coordonare, care asigură, în timp real, un schimb de informații privind frontierele terestre și maritime. De altfel, scopul și eficiența acestui Centru ne-au fost demonstrate, concret, intrând în legătură directă cu structura similară de la București.
Un alt obiectiv înscris pe agenda întâlnirilor din Bulgaria a fost Directoratul General al Jandarmeriei bulgare, acolo unde membrilor delegației Comisiei pentru apărare, ordine publică și siguranță națională din Camera Deputaților li s-a alăturat inspectorul general adjunct al Jandarmeriei Române, colonelul Sebastian Cucoș. Directorul structurii ce ne-a găzduit, generalul Krasimir Dobrev, a prezentat misiunea și principalele activități ale Jandarmeriei bulgare, în timp ce generalul Georgi Gaykov, comandantul unității speciale anti-teroriste a prezentat modalitatea de contracarare a amenințărilor cu un grad ridicat de risc la adresa securității naționale. Am asistat, apoi, la o serie de exerciții demonstrative de intervenție cu mijloace specifice pentru restabilirea ordinii publice și de neutralizare a unui potențial atac terorist.

Ultima întâlnire de pe agenda vizitei de cooperare bilaterală în Bulgaria a fost cea cu primarul capitalei – Sofia – Yordanka Fandakova, care a fost însoțită de Kristina Lazarova, director al Directoratului pentru ordine publică și securitate al municipalității. Subiectele discuției de la Primăria Sofia au vizat infrastructura strategică, menținerea ordinii publice în capitală și funcționarea Centrului Municipal de Supraveghere. Un accent special a fost pus pe discuțiile privind gestionarea evenimentelor ce decurg din deținerea președinției Consiliului Uniunii Europene, dat fiind faptul că Bulgaria a încheiat recent acest ”capitol”, iar România urmează să preia președinția C.E. anul viitor. Pentru gestionarea acestor evenimente, Bulgaria a înființat Centrul de Siguranță, o structură în care funcționează echipe de intervenție rapidă. Gazdele noastre ne-au vorbit și despre eforturile pe linia comunicării, în vederea pregătirii cetățenilor ce ar putea fi afectați de măsurile suplimentare de securitate și restricționare a traficului în timpul desfășurării reuniunilor C.E.

 

Cronica Giurgiuveana

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *