Dan Motreanu: Regiunile UE care se învecinează cu Ucraina, Belarus și Rusia au nevoie de un sprijin dedicat din partea Comisiei Europene, fiind afectate de războiul declanșat de Rusia în Ucraina

Regiunile UE care se învecinează cu Ucraina, Belarus și Rusia au nevoie de un sprijin dedicat din partea Comisiei Europene, fiind afectate de războiul declanșat de Rusia în Ucraina. România este țara din UE care are cea mai lungă frontieră cu Ucraina.

Am semnat o scrisoare adresată Comisiei Europene, inițiată de o membră PPE din Polonia, Marta Wcislo. Solicităm Comisiei Europene să ne precizeze ce măsuri specifice are în vedere pentru a ajuta regiunile care se învecinează cu Ucraina, Rusia și Belarus. Aceste regiuni suportă cea mai mare povară a războiului din Europa.

O altă întrebare este dacă se lucrează la instituirea unui fond special dedicat pentru a sprijini aceste regiuni. Considerăm că exemplul Fondului pentru Tranziție Justă poate fi folosit în acest caz, respectând principiul solidarității UE.

Am cerut Comisiei să ne explice dacă poate să întreprindă un studiu asupra efectelor pozitive pe care le-ar putea avea crearea unui astfel de „Fond de Protecție și Dezvoltare” asupra activităților economice si industriale.

Provocările militare, economice și de securitate din regiunile de frontieră sunt cele mai ridicate din Uniune, cauzând depopulare, retragerea investitorilor, falimente de afaceri și creșterea șomajului. Zonele de est ale UE au devenit o zonă tampon a Uniunii. Regiunile din țările care se învecinează cu Rusia, Belarus sau Ucraina preiau întreaga povară a acestor amenințări, protejând în același timp toate statele membre. Uniunea Europeană, ca o comunitate bazată pe valori, trebuie să ia măsuri imediate și țintite.

Cronica Giurgiuveana

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *