Cum rezisti pe CANICULA? Iata ce trebuie sa faci pentru a suporta mai usor caldura

Cum rezisti pe CANICULA? Iata ce trebuie sa faci pentru a suporta mai usor caldura

Căldura din ultimele zile a pus stăpânire peste oraș. Nu te mai poți ascunde nicăieri.

Călătoria cu mijloacele de transport devine un chin. Mersul în parc sau la terasă pare că nu mai are niciun efect. în condițiile astea ce faci? Cum te răcorești? Iată câteva posibile sfaturi practice.

Plimbarea prin oraș pe caniculă devine o aventură aproape extremă: ești pus în situații jenante, pentru că transpiri din ce în ce mai mult, iar deodorantele, mai ales cele folosite de ceilalți călătorii din mijloacele de transport în comun, își arată din ce în ce mai ușor limitele.

Astfel, riscul de deshidratare crește, mai ales când nu te poți adăposti la umbră. De asemenea, asfaltul încins devine o adevărată capcana pentru pantofi sau teniși (încălțăminte care, oricum, te încinge îngrozitor).

Dacă te uiți pe prognozele meteo, vei vedea că nu scapi de chinul caniculei în curând. și astfel apar întrebările: Ce faci? Cum te ferești? Cum te răcorești?

O soluție evidentă este să stai în casă. Dacă poți, bineînțeles, sau dacă nu trebuie să mergi la serviciu. Dacă ai aer condiționat, acum este timpul să îl folosești. Nu uita însă că trebuie să închizi geamurile și, eventual, să tragi jaluzelele dacă te deranjează soarele.

                                                                                    
Dacă nu ai (încă) aer condiționat, există varianta ventilatorului. ține cont: câteva sticle cu apă înghețată puse în fața acestuia fac minuni. De asemenea, este recomandat să ții draperiile trase. O soluție disperată, și nu prea estetică, este să pui staniol în geamuri, pentru a reflecta lumina soarelui. La fel, poți agăța în geam un cearceaf ud. Nu uita însă, noaptea, să folosești  aparatul cu pastile împotriva țânțarilor, ca să poți dormi mai liniștit.

Pentru răcirea pereților se mai practică, cică, o metoda ”extremă”: se umple cada cu apă cât mai rece, pentru ca temperatura aerului din casă sau din apartament să scadă. Este însă posibil să nu funcționeze, așa că o variantă mai eficientă, și care utilizează mai puțina apă, este să faci un duș răcoritor.

Legat de cum te hidratezi: este bine de știut ca berea – băutura îndrăgită pe timp de vară și nu numai – deshidratează. Astfel se explică de ce te trezești cu gura uscată după o noapte de băut bere. De asemenea, nu uita că toate băuturile care conțin cofeină: cafeaua, băuturile gazoase, deshidratează. Cele mai bune sunt, de fapt, apa rece, limonada și ceaiul de mentă răcit.

Este recomandat să consumi cât mai multe fructe și legume bogate în vitamine și apă: mere, pepeni, piersici, caise, morcovi. Sunt de evitat ceapa, usturoiul, cartofii prăjiți.

Este bine sa te îmbraci cu haine subțiri, largi și deschise la culoare (beduinii știu de ce). Paradoxal, cu cât ești mai neacoperit, cu atât transpiri mai mult, astfel încât o pălărie sau o șapca ajută. Cu toate acestea, nu trebuie exagerat cu articolele vestimentare, pentru că echilibrul între suficient și prea mult este foarte delicat și subtil.

 

Cronica Giurgiuveana

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *