Copiii salvatori de vieti

Copiii salvatori de vieti

Cu totul întâmplător, vineri 29 mai, în timp ce mă îndreptam spre casă, după ce tocmai plecasem de la o conferinţă de presă în care aflasem cât de mult le pasă politicienilor de noi şi mă gândeam că pierdusem timpul de pomană, neavând ce să le transmit cititorilor mei, în  Parcul Alei, am văzut nişte mogâldeţe de copii îmbrăcaţi în echipament de Cruce Roşie. O doamnă profesoară îi mângâia pe copii, încercând în acest fel să-i încurajeze. Atunci am realizat că este vorba de un concurs. M-am îndreptat spre doamna profesoară cu rugămintea să-mi spună câteva cuvinte despre acţiunea ce tocmai avea loc. Amabilă şi emoţionată doamna profesoară mi-a spus :

DSCF1827

Mă numesc Romica Marin, profesor titular la şcoala Cartojan din comuna Roata de jos. Este pentru prima dată când participăm cu un echipaj din partea şcolii noastre. Echipajul este format din cinci elevi de nivel gimnazial clasele 5 – 8 . Copiii au susţinut déjà proba teoretică care constă în cunoştinţe de biologie şi acordarea primului ajutor în caz de accidente. Pentru această probă, copiii s-au pregătit după două manuale puse la dispoziţie de Crucea Roşie. Urmează ca în curând să înceapă proba practică, unde copiii trebuie să acorde primul ajutor în diferite situaţii. Concursul este organizat cu sprijinul Crucii Roşii şi cu implicarea Inspectoratului Şcolar Judeţean din Giurgiu.”

M-am despărţit de doamna profesoara şi m-am îndreptat spre locul unde se desfăşura proba practică. Nu mică mi-a fost surprinderea, când alături de domnul Marian Măcelaru, directorul filialei giurgiuvene a Crucii Roşii, l-am văzut şi pe domnul deputat Nicolae Florian. Am fost surprins pentru că de regulă acţiunile unde participă şi sunt implicaţi politicieni, media locală este prezentă într-un număr mare. Nu cred că mai este cazul să vă reamintesc cine sunt acei politicieni care şi când fac ceea ce este normal să facă, că doar pentru asta i-au votat şi ales cetăţenii acestui oraş, solicită presa locală şi televiziunile să asiste la felul cum se strâng hârtiile de prin oraş.  La această acţiune, care ar trebui intens mediatizată, fiind vorba de nişte copii care respectă viaţa şi doresc să-i ajute pe semeni lor să şi-o păstreze într-o situaţie disperată, nu era nimeni de la presă. Doar hazardul a făcut să mă aflu în zonă. Ştiu că domnului deputat nu-i place în mod deosebit să vorbească despre faptele de omenie pe care le face. O face pur şi simplu din convingere, pentru că iubeşte oamenii şi mai ales atunci când există iniţiative care sunt benefice pentru oameni şi la care participă copiii, este extrem de fericit să se simtă implicat. Am profitat de faptul că l-am întâlnit şi l-am rugat să-mi spună câteva cuvinte :

DSCF1831

În primul rând salut iniţiativa filialei de Cruce Roşie a judeţului Giurgiu şi îl felicit cu această ocazie pe domnul director Marian Măcelaru şi pe doamna Lia Măcelaru pentru organizarea acestui concurs. De asemenea ţin să-i felicit pe toţi concurenţii, viitori salvatori de vieţi omeneşti. Consider că această acţiune este foarte utilă pentru că a învăţa, ca ulterior să şti ce trebuie să faci pentru a acorda primul ajutor în situaţii extreme, când secundele sunt foarte importante pentru salvarea unor vieţi omeneşti, astfel de acţiuni trebuiesc promovate şi continuate. Satisfacţia mea personală este cu atât mai mare cu cât văd că acestor copii li s-a insuflat dragostea şi respectul pentru viaţa semenilor lor. Sunt ferm convins că atunci când vor fi mari, chiar dacă nu toţi vor îmbrăţişa cariera de medic, vor putea în orice situaţie să intervină şi să ajute un om aflat în dificultate, care nu ar avea nici o şansă la viaţă dacă alături de el nu s-ar afla un alt om care să ştie să-i acorde primul ajutor. Îmi palce să cred că Ministerul Învăţământului se va implica mai mult în găsirea unor soluţii prin care copiii să poată avea ca şi materie opţională în şcoli acordarea primul ajutor medical celor care au nevoie de acest lucru. Cu cât vor fi mai mulţi cei care vor şti să acorde primul ajutor, direct proporţional cresc şi şansele la viaţă a celor care au nevoie stringentă de acest lucru, până când la faţa locului ajunge un medic. Nu doresc să spun cuvinte mari, dar atunci când viaţa depinde de câteva clipe, oricare dintre noi şi-ar dori să aibă alături un om care să-i poată asigura primul ajutor. De aceea, poate mă repet, dar simt nevoia să fac acest lucru, îi felicit pe micii şi tot odată marii dătători de speranţă pentru viaţă.

DSCF1828

 Am plecat din Parcul Alei mulţumit că am material de presă şi pentru că există şi astfel de oameni ca domnul deputat Nicolae Florian, care nu caută lumina reflectoarelor atâta timp cât beneficiază de o lumină mult mai puternică, lumina sufletelor curate ale copiilor.

 

I.C.MANDU

Cronica Giurgiuveana

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *