Codul Muncii, modificat. Vezi ce se va schimba la concediu, sporuri si orele suplimentare!

Codul Muncii, modificat. Vezi ce se va schimba la concediu, sporuri si orele suplimentare!

Codul Muncii va fi modificat semnificativ, potrivit unei iniţiative legislative cetăţeneşti ce a fost adoptată miercuri de Senat.

Principalele modificări vizează modificarea contractului individual de muncă, durata concediului de odihnă şi sporurile pentru muncă suplimentară.

Proiectul de lege care a trecut de Senat introduce obligaţia angajatorului de a comunica în scris salariatului orice propunere de modificare a contractului individual de muncă (CIM).  În cel mult zece zile, salariatul va trebui să ofere, tot în scris, un răspuns.

În prezent, angajaţii cu normă întreagă şi cei cu fracţiune de normă au dreptul anual la acelaşi număr de zile de concediu de odihnă (adică cel puţin 20 de zile lucrătoare pe an). În noul cod se prevede că în cazul salariaţilor cu normă parţială, concediul de odihnă va fi acordat proporţional cu timpul efectiv lucrat. Totuşi, se prevede că părţile vor putea stabili – prin contractul colectiv de muncă aplicabil – o durata mai mare decât această, scrie avocatnet.ro.

Totodată, muncă suplimentară va fi compensată prin ore libere plătite în următoarele 30 de zile, faţă de 60, cât este în momentul de faţă, plus că se va acordă automat şi un spor de cel puţin 75% din salariul de bază.

 

Cronica Giurgiuveana

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *