Ce platim de fapt? Doar 28% din factura reprezinta curentul electric

Ce platim de fapt? Doar 28% din factura reprezinta curentul electric

Conform datelor oficiale Autoritatea Naţională de Reglementare în domeniul Energiei (ANRE), doar 28,2% din factura de energie electrică reprezintă curentul propriu-zis. Restul sunt taxe şi impozite, de la Taxa pe Valoare Adăugată (TVA) la suportul de cogenerare  sau suport pentru regenerabile – adică certificate verzi.

Altfel spus, marfa propriu-zisă, adică energia, costă o treime din preţ, restul este ”ambalajul”. Acesta din urmă înseamnă, în primul rând, serviciul de distribuţie, care reprezintă 35,7% din factuă. Distribuţia este acea parte a transportului energiei electrice care se face prin reţele zonale, prin firme private, spre deosebire de transportul naţional, care se face prin Transelectrica, firmă de stat, şi costă 3,9% din factură.

Toate investiţiile sunt plătite de consumatori

La acestea se adaugă costurile de cogenerare, adică de retehnologizare a termocentralelor, care reprezintă 5,8% din factură, apoi certificatele verzi, 2,5%, care acoperă costurile instalaţiilor care produc energie regenerabilă, sau ”verde”. Din câte se poate observa, toate investiţiile făcute în sistem sunt suportate de consumator, acesta fiind motivul principal pentru care preţul final are „compoziţia„ pe care o prezentăm aici.

Suntem campioni europeni la capitolul taxe pe energie

În fine, la toate acestea se adaugă preţul de furnizare, 3%, de servicii de sistem, 3% şi TVA, 20% – şi avem tabloul complet.

Preţul unui  kilowatoră în România, la consumatorul casnic, este de 0,539 lei, unele din cele mai mici preţuri din Europa.

Potrivit unei analize făcute de Comisia Europeană în primul trimestru al acestui an, kWh costă, în monedă europeană, 13 eurocenţi în România, 9 eurocenţi/kWh în Bulgaria, iar în Ungaria 11 eurocenţi/kWh. Restul ţărilor au rpeţuri peste noi. La capitolul taxarea electricităţii, suntem însă campioni europeni.

Sursa libertatea.net

Cronica Giurgiuveana

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *