Avertizari ANM: Cod portocaliu de canicula pentru 15 judete, miercuri si joi. Cod galben de canicula, pentru restul tarii

Avertizari ANM: Cod portocaliu de canicula pentru 15 judete, miercuri si joi. Cod galben de canicula, pentru restul tarii

Cod portocaliu de caniculă pentru 15 județe, miercuri şi joi. Administrația Națională de Meteorologie (ANM) a emis, luni, o avertizare Cod galben de caniculă și disconfort termic pentru 15 județe din jumătatea de vest a țării, valabilă pe parcursul zilei de marți, urmând ca miercuri și joi aceste județe să intre sub cod portocaliu, iar restul țării, sub cod galben.

Astfel, în cursul zilei de marți (1 august), valul de căldură se va extinde în majoritatea regiunilor, iar în Banat, Crișana, Maramureș, cea mai mare parte a Transilvaniei și în sud-vestul Olteniei, vremea va fi caniculară și disconfortul termic în accentuare, potrivit meteorologilor.

Indicele temperatură-umezeală (ITU) va atinge pe arii relativ extinse pragul critic de 80 de unități și local îl va depăși ușor. Temperaturile maxime se vor situa frecvent între 35 și 37 de grade Celsius.

Meteorologii atenționează că valul de căldură se va intensifica pe parcursul zilelor de miercuri și joi, urmând ca în cele 15 județe să se instituie o avertizare cod portocaliu de caniculă și va persista și la sfârșitul acestei săptămâni.

“Miercuri și joi (2 și 3 august), valul de căldură se va intensifica și va cuprinde toată țara. Vremea va fi caniculară, indicele temperatură-umezeală (ITU) se va situa, în general, peste pragul critic de 80 de unități, iar local minimele nocturne nu vor coborî sub 20 de grade. În Banat, Crișana, Maramureș, cea mai mare parte a Transilvaniei și în sud-vestul Olteniei disconfortul termic va fi deosebit de accentuat și se vor înregistra temperaturi maxime cuprinse frecvent între 36 și 39 de grade”, precizează ANM, citată de Agerpres.

Astfel, meteorologii au emis Cod galben pentru restul țării, subliniind că în nordul și estul Olteniei, sud-estul Transilvaniei, Moldova, Muntenia și Dobrogea disconfortul va fi ridicat, iar maximele termice se vor situa în general între 35-37 de grade.

 

Cronica Giurgiuveana

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *