Alegeri locale 2016. Uite cum votezi corect duminica, 5 iunie!

Alegeri locale 2016. Uite cum votezi corect duminica, 5 iunie!

Această tabletă va spune într-o secundă dacă ai drept de vot

  • Peste 18 milioane de români sunt aşteptaţi duminică, 5 iunie, să îşi aleagă primarii şi consilierii locali. Sunteți așteptați de la ora 7.00, până la ora 21.00 să puneți ștampila ”VOTAT” pe buletinele electorale.

Sunt noutăţi importante în acest an, menite să uşureze procesul de votare, dar şi să depisteze pe cei care vor dori să voteze de mai multe ori.

Cum funcționează tableta?

Cum votăm la alegerile locale

Pentru prima dată în România, la alegerile locale de duminică, 5 iunie, va fi folosit un sistem informatic care va depista în mai puţin de o secundă dacă aţi mai votat şi în altă parte, dacă aveţi drepturi electorale şi dacă sunteţi în secţia de votare de domiciliu. Programul a fost realizat de specialiştii de la Serviciul de Telecomunicaţii Speciale (STS), împreună cu AEP şi Institutul Naţional de Statistică (INS)

Dacă aţi mai votat şi în altă parte, programul va indica acest lucru, inclusiv secţia unde aţi mai fost şi la ce oră. Echipajele de poliţie prezente vor interveni imediat, iar tentativa de fraudă electorală se sancţionează cu închisoare de la 6 luni, la 3 ani, ori cu amendă penală.

Cine poate alege

Au dreptul să voteze persoanele care au împlinit 18 ani, inclusiv cei care împlinesc această vârstă pe 5 iunie. Pot participa şi cetăţenii Uniunii Europene care au domiciliul sau reşedinţa în România. Diaspora nu poate vota la aceste alegeri locale. Nu pot participa cetăţenii care şi-au pierdut acest drept prin hotărâre judecătorească şi cei care sunt alienaţi mintal.

La ce secţie mergem

Alegătorii votează numai la secţia de votare la care este arondată strada sau localitatea de domiciliu sau reşedinţă şi unde sunt înscrişi în lista electorală permanentă. Persoanele care nu se pot deplasa la sediul secţiei din cauză de boală sau invaliditate pot solicita urnă mobilă. 

Ce acte sunt necesare

Pentru a putea vota este necesară oricare din următoarele documente: cartea de identitate, cartea electronică de identitate, cartea de identitate provizorie, buletinul de identitate, carnetul de serviciu militar (în cazul elevilor din şcolile militare). Aceste documente trebuie să fie valabile în ziua votării. Pentru diplomaţi este nevoie de paşaportul diplomatic sau de serviciu.

 

Cronica Giurgiuveana

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *