7 iunie, Ziua mondială a siguranței alimentelor. În fiecare an, 3 milioane de oameni mor din cauza bolilor alimentare și a apei

7 iunie, Ziua mondială a siguranței alimentelor. În fiecare an, 3 milioane de oameni mor din cauza bolilor alimentare și a apei

În data de 7 iunie este sărbătorită Ziua Mondială a Siguranței Alimentare, un eveniment adoptat de Adunarea Generală a ONU în 2018 și marcat pentru prima dată în 2019.

Prin intermediul Zilei mondiale a siguranţei alimentare, Organizaţia Mondială a Sănătăţii şi Organizaţia Naţiunilor Unite pentru Alimentaţie şi Agricultură îşi continuă eforturile pentru integrarea siguranţei alimentare în agenda publică şi pentru a reduce povara toxiinfecţiilor alimentare la nivel mondial.

Mâncarea este sursa de energie a corpului nostru. Ne dă nutrienții esențiali, carbohidrații, grăsimile și proteinele necesare creșterii. În fiecare an, 600 de milioane de oameni suferă de boli de origine alimentară, iar alimentele nesigure reprezintă o amenințare pentru sănătatea umană și pentru economie. Afectează persoanele vulnerabile și marginalizate, în special femeile și copiii, populația afectată de conflict și migranții.

Una din 10 persoane se îmbolnăvește din cauza consumului de alimente nesănătoase, iar siguranța alimentelor reprezintă o amenințare tot mai mare pentru sănătatea umană. 40 la sută dintre copiii cu vârsta sub 5 ani suferă de intoxicații alimentare și 125.000 mor în fiecare an.

În fiecare an, 3 milioane de oameni din întreaga lume mor din cauza bolilor alimentare și a apei.

Mâncarea este punctul de plecare pentru energia, sănătatea și bunăstarea noastră. De multe ori credem că este ceva sigur. Dar într-o lume din ce în ce mai complexă și interconectată, pe măsură ce lanțurile valorice alimentare continuă să crească, standardele și reglementările devin mai importante pentru a ne menține în siguranță.

Siguranţa alimentară presupune absenţa riscurilor alimentare care ar putea afecta sănătatea consumatorilor. Aceste riscuri pot fi de natură microbiologică, chimică sau fizică şi adesea nu pot fi observate cu ochiul liber.

Cronica Giurgiuveana

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *